Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Medálparádé Koszovóban: már a hazatérésre készülnek

Szöveg: Kátai Róbert szds. |  2010. augusztus 3. 6:23

Az MH KFOR Kontingens 2. váltása hat hónapos szolgálatának befejezéséhez közeledik Koszovóban. Az állomány az augusztusi váltás előtt, július utolsó napján ünnepélyes keretek között vette át a NATO „Non Article 5” medált, amely a NATO által vezetett békefenntartó misszióban teljesített szolgálatot hivatott elismerni.

A Villaggio Italia tábor alakulóterén 198 katona sorakozott fel július 31-én, hogy szolgálatának befejezéséhez közeledve átvegye a NATO által adományozott kitüntetését.

Az ünnepi sorakozó az előírt forgatókönyv szerint a csapatzászló és az elöljáró fogadásával kezdődött. A Magyar Köztársaság Koszovóba akkreditált nagykövetének, Imecs Zoltánnak a kontingens vezénylő zászlósa, Pasztercsák László zászlós jelentett.

A medálparádén megjelent Davide Di Bartolo ezredes, a Nyugati Többnemzeti Harccsoport (Multinational Battle Group- West, MNBG- W) parancsnoka, Nicola Mallardi ezredes, a tábor működtetéséért felelős logisztikai egység (GSA) parancsnoka, Hajdu Sándor rendőr alezredes, a magyar rendőri kontingens parancsnoka, Mata Imre alezredes, a KFOR Főparancsnokság törzsigazgatója, magyar nemzeti rangidős, Katona Zoltán alezredes, az MNBG- W törzsfőnöke, valamint Dr. Pal Lekaj, Gjakovë polgármestere.

1595905515
 

Az alakzat lejárását, az állomány köszöntését és a Himnuszt követően Szabó Csaba főhadnagy, narrátor köszöntötte a vendégeket és a kontingens tagjait, majd felkérte Mata Imre alezredest, hogy tartsa meg ünnepi beszédét. Mata alezredes kiemelte, hogy „széles körben és kimagasló elismeréssel tudott az a tény, hogy az önök által végzett munka és befektetett szakmai tudás hozzájárult egy sikeres KFOR művelethez, valamint támogatta a stabil biztonság megteremtését Koszovóban".

Mata alezredes kitért arra is ünnepi beszédben, hogy „a családtól és barátoktól távol töltött hat hónap kihívásokkal teli és megterhelő volt, de az elnyúló munkaidő és a nehézségek leküzdése is az eredményességet szolgálta. Biztos vagyok benne, hogy egy tapasztalatokban gazdag és sikeres időszakot tudhatnak magukénak".
Az ünnepség folytatásaként a Magyar Köztársaság Honvédelmi Minisztere által adományozott Békefenntartásért Szolgálati Jelek átadására került sor.

Az MH KFOR Kontingens mindennapi tevékenységének segítésében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül Davide Di Bartolo ezredes, Nicola Mallardi ezredes, Ernest Anzlej alezredes, Gaetano Ielapi alezredes, Igor Sepec őrnagy, Dragan Maric százados, Gianluca Ricca százados, valamint Andrej Krivec főhadnagy vehetett át kitüntetést Imecs Zoltántól.

Ezt követően került sor a NATO medálok feltűzésére, amelyet a megjelent magas rangú vendégek – Imecs Zoltán, Davide Di Bartolo ezredes, Nicola Mallardi ezredes, Ernest Anzlej alezredes, Gaetano Ielapi alezredes, Mata Imre alezredes és Katona Zoltán alezredes – hajtottak végre.

1595905515
 

Az MH KFOR Kontingens 2. váltása 2009. november 09-én kezdte meg közös felkészülését a misszióra, amelyet három napos zárógyakorlattal fejezett be Táborfalván az elmúlt év decemberében. Az állomány gerincét az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj adja, de összességében 32 alakulattól érkeztek katonák a misszióba.

A műveleti területre 2010 februárjában két váltásban utazott ki a kontingens állománya, az átadás-átvétel befejeztével, február 24-től látja el teljes felelősséggel feladatait Koszovóban.

Az elkövetkezendő két hétben egy dologra kell koncentrálnia a kontingensnek, az átadás-átvételre, amely magába foglalja a leltárt is. Az MH KFOR Kontingens 3. váltása két csoportban, augusztus 10-én és 17-én érkezik ki a műveleti területre, amellyel egy időben a jelenleg szolgálatban lévők hazautaznak.
Az ünnepélyes átadás-átvételre a tervek szerint augusztus 23-án kerül sor, majd a 2. váltás kulcsbeosztású személyei augusztus 24-én befejezik missziójukat és a Magyar Légierő AN-26 típusú repülőgépével térnek haza Magyarországra.

1595905515
1595905515
1595905515