Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemlékezéssel a feledés ellen

Szöveg: Snoj Péter |  2012. július 1. 9:16

Közös koszorúzást tartottak a Magyar Honvédség képviselői, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének katonai delegációja, valamint a II. Világháborús Amerikai és Angol Katonai Hagyományőrző Egyesület június 30-án, szombaton Szigligeten. A balatoni település dombján egy amerikai és egy magyar katonai emlékmű őrzi a második világháborúban elesett katonák emlékét.

Az amerikai emlékmű egy 1944. június 30-án a közelben lezuhant B–24-es bombázógép személyzetének, míg a magyar emlékhely a Magyar Királyi Honvédség hősi halottainak állít emléket.

1595938216
A koszorúkat Bali Zoltán ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Nemzetközi Együttműködési Főosztály főosztályvezető-helyettese, a Magyar Honvédség katonái, Curtis S. Milam ezredes, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének katonai attaséja és a tengerészgyalogság egy altisztje, valamint második világháborús amerikai hagyományőrzők helyezték el a tikkasztó hőségben.

A résztvevők kiemelték: a közös koszorúzásnak a megemlékezés mellett az is fontos üzenete, hogy a hősi halált halt katonákra nemzetiségüktől függetlenül emlékezni kell, hiszen a legnagyobb háborús áldozatot hozták, az életüket adták.

A koszorúk elhelyezését követően felhangzó trombitaszó előbb a magyar, majd az amerikai takarodó dallamával zárta a ceremóniát.

A koszorúzás létrejöttében Balassa Balázsnak, Szigliget polgármesterének is óriási szerepe volt. Az ismeretlen tettesek által korábban romba döntött katonai emlékművet ugyanis a polgármesteri hivatal felújította, méltó helyszínt teremtve ezzel a szombati rendezvénynek.

A koszorúzást követően a szervezők elmondták: a rendezvényt ezentúl minden esztendőben megtartják.

1595938216

 
1595938216
 
1595938217

 
 Fotó: A szerző felvételei