Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a Magyar Honvédség létszámáról szóló határozati javaslat parlamenti vitája

Szöveg: kormany.hu |  2011. szeptember 13. 9:46

A Magyar Honvédség létszáma a határozat módosítására irányuló javaslat elfogadása esetén 29 700 főre emelkedne. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a szervezeti változtatásokkal és a honvédség nemrégiben átvett, új feladataival indokolta ennek szükségességét.

Az Országgyűlés szeptember 12-i ülésén, hétfő este az általános vita keretében megkezdődött a Magyar Honvédség részletes bontású létszámáról szóló országgyűlési határozat módosításának parlamenti vitája. A Magyar Honvédség jelenlegi 25 660 fős létszáma a határozati javaslat elfogadása esetén 29 700 főre emelkedne.

Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az általános vitát megnyitó expozéjában szervezeti változtatásokkal és a Magyar Honvédség nemrégiben átvett, új feladataival indokolta a létszám megemelésének szükségességét. A legnagyobb létszámnövekedést – közel 3000 státuszt – a Honvédkórház–Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) hadrendbe illesztése eredményezi. A költségvetés szempontjából egyébként is a tárcához tartozó – így többletforrást nem igénylő – Honvédkórház átvételével lehetővé válik a honvédelmi egészségügyi biztosítással szemben támasztott követelmények teljesítése, a missziós feladatok egészségügyi szakmai moduljaihoz szükséges szakállomány folyamatos rendelkezésre állása, illetve a katonailag fontos szakterületeken tevékenykedő szakemberképzés gyakorlati helyének biztosítása. Simicskó István kiemelte, hogy a katonai képességek fejlesztése mellett a Honvédkórház a jövőben is széles körben biztosít polgári egészségügyi ellátást.

A Honvédkórház hadrendbe illesztésén túl a létszám növelését indokolják a honvédség által nemrégiben átvett új feladatok is. A Honvéd Koronaőrség és a Honvéd Palotaőrség állományának biztosítása, a csapatpszichológusi rendszer kiépítése, valamint a házilag készített robbanószerkezetek elleni tevékenység kiképzési feladatainak ellátása egyaránt megköveteli az állandó állományú létszám emelését.

(HM Sajtóiroda)


Fotó: archív