Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nincs én, csak mi vagyunk!

Szöveg: kormany.hu |  2011. szeptember 13. 10:09

Megkezdődött szeptember 12-én a Magyar Honvédség leginkább embert próbáló kiképzése, a 10. Rohamlövész-tanfolyam. Ehhez hasonló kiképzés csak néhány létezik a világon, mint például az amerikai hadsereg ranger-képzése.

Tatán az első nap végére 44 jelentkezőből 26 maradt talpon. A kiképzők a korábbi tapasztalatok alapján további lemorzsolódásokkal számolnak az ötödik hét végéig.
A kiképzést 2004-ben hajtották végre először Koltai Arnold alezredes irányításával, azóta alig több mint ötvenen végezték el. Az önként jelentkezőknek le kell adniuk a személyes tárgyaikat, nem viselhetik a rendfokozatukat, és teljesen elszigetelve élnek a külvilágtól, még családjukkal sem tarthatják a kapcsolatot a kiképzés ideje alatt. Az a néhány katona, aki végigcsinálja a tanfolyamot, nem fizetésemelésért, vagy más elismerésért küzd, hanem a magasabb szintű katonai felkészültségért, és hogy elmondhassa, képes volt rá.

A résztvevők szigorú napirend és feszes szabályok szerint végzik a kiképzést. Nem viselhetnek például ékszert, nem lehet náluk mobiltelefon, nem dohányozhatnak, nem ihatnak kávét, vagy más élénkítő italt, kizárólag a meghatározott normák szerint összeállított ételeket fogyaszthatják, reggelire és vacsorára 5-5, az ebédre 10 percet kapnak.

Azon kevesek, akik végigcsinálják a 33 napos, 660 órán át tartó, óriási fizikai és pszichés megterheléssel járó kiképzést és megszerzik zubbonyukra a Rohamlövész felvarrót, a Magyar Honvédség legkeresettebb katonái lesznek, akiknek tapasztalatait, fizikai felkészültségét és alegység szintű vezetői képességeit alakulataik a legfontosabb feladatokban, így például harci tevékenységet is folytató missziós szolgálatokban alkalmazzák.

1595924434
 
1595924434
 

 Fotó: Demény Andrea