Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Mindez segíti, hogy nemzeti kincsként tekintsünk rájuk”

Szöveg: Pálóczi Antal |  2011. szeptember 29. 17:05

Szeptember 29-én, csütörtökön a Hemingway Alapítvány támogatásával létrehozott Magyar Sportcsillagok Falán Radulovics Bojana olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó, valamint Veres Richárd kick-box világ- és Európa-bajnok örökítette meg kézlenyomatát. Dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Budapesti Honvéd Sportegyesület (BHSE) társadalmi elnökeként vett részt az eseményen, amelyen ott volt Bánki Erik, az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottságának elnöke is.

1595925314
A Budapesti Symbol étterem konferenciatermében, újságírók és sportolók lelkes biztatása közepette történt meg Radulovics Bojana olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó és Veres Richárd kick-box világ- és Európa-bajnok kézlenyomatának megörökítése. A sportolóknak a még képlékeny kötőanyagra nagy erővel kellett rányomniuk a kezüket, hogy a nyomat kellően mély legyen. Az óvatos Radulovics Bojánának Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára is besegített, aki előtte, megnyitó beszédében egy nagyszerű kezdeményezés elindítójaként üdvözölte a Hemingway Alapítvány létrehozóját, dr. George F. Hemingway-t. Mondván: a sportolók kézjegyének megörökítése lehetővé teszi, hogy ezekre a kiválóságainkra nemzeti kincsként tekintsünk.

A Magyar Sportcsillagok Fala, amely a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának Auditóriumában ékeskedik, eddig 155 Európa-, világ-, illetve olimpiai bajnokunk kézjegyét őrzi. „Tudjuk, hogy a kezünk lenyomata egyedi, akár az ujjlenyomat. Ezek a kéznyomatok egy-egy kiváló sportolónk egyediségét, megismételhetetlenségét fejezik ki. Olyan példaképeink ők, akik győzelmeikkel az egész magyar nép lelkületét gazdagították" – mondta az államtitkár.

Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke Radulovics Bojánát, az ezüstérmes olimpiai csapat tagját többszörös gólkirálynőként üdvözölte, aki 69 válogatott meccsén összesen 464 gólt szerzett.

A 19 éves Veres Richárdról eddig viszonylag keveset hallhatott a magyar közvélemény, pedig már hatszoros világbajnok és négyszeres európai bajnok fiatal kora ellenére is. Király István, a Magyar Kick-box Szövetség elnöke a sportolóról elmondta: Veres Richárd többszörösen hátrányos helyzetű, apa nélkül nevelkedő gyerekként került az egyesülethez, ahol ő nemcsak edzőként, hanem „pótapaként" is segítette. „Richárd így juthatott fel egy hátrányos helyzetű roma család sokadik gyerekeként a csúcsra, hogy a hasonlóan hátrányos gyerekek példaképe lehessen" – mondta Király, hozzátéve, hogy Veres jelenleg a romákat segítő integrációs program „arca", aki mindent megtesz, hogy segíthessen a hátrányos helyzetű fiatalokon.

1595925315
George F. Hemingway vállalkozó, egyetemi tanár, futballmenedzser, stadionépítő és élelmiszerlánc-tulajdonos 1991-ben hozta létre a Hemingway Alapítványt, amely 2000 óta „közhasznú" szervezetként működik. Deklarált célja, hogy hozzájáruljon az egyetemes magyar kultúra fejlődéséhez, megörökítéséhez. A Hemingway Alapítvány eredetileg két díjat, a Pethő Sándor sajtódíjat és a dr. Szabó György orvostudományi díjat adományozta. Mint Hemingway a honvedelem.hu-nak elmondta, a Pethő díjat néhány évvel ezelőtt megszüntette, a dr. Szabó György orvostudományi díjat azonban az alapítvány továbbra is minden évben átadja az arra érdemeseknek.

A ’90-es évek elején az alapítvány híres színészeink számára, kézjegy lenyomatukat megőrzendő, létrehozta a Csillagok Falát; világhírű sportolóinknak a Magyar Sportcsillagok Falát; a könnyűzenei élet kiválóságainak a Rock-csillagok Falát. A Csillagok Fala az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Magyar Sportcsillagok Fala a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán látható. A Rock-csillagok Falát – amelyet eddig a Kongresszusi Központban állítottak ki, annak renoválása miatt – elhozták, s máshol fogják kiállítani, de új helyét még nem találták meg.

1595925315
 
1595925315
 

 Fotó: Galovtsik Gábor