Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mindig is szeretett a pampákon lenni az év katonája

Szöveg: Szűcs László |  2007. november 8. 9:15

“A jók között a legjobbak”, mondták róluk, amikor a haderő történetében első alkalommal, október közepén átvették a honvédelmi miniszter által alapított, Év Katonája kitüntető cím emlékplakettjét. Idén tizennyolcan kapták meg a kitüntetést, köztük Orosz László Sándor zászlós.

A harminchét éves zászlós, a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred hadműveleti főnökségének beosztott tiszthelyettese tizenöt éve szolgál a Magyar Honvédség kötelékében. Annak idején, a sorkatonai szolgálat helyett vonult be a Bolyai János Katonai Műszaki Főiskolára, hogy légvédelmi-rakéta és tüzér szakon, tiszthelyettesnek tanuljon. (Ezen a szakon abban az időben még a főiskolán folyt a tiszthelyettesek képzése is.)
1992-ben avatták őrmesterré, első beosztását Győrött kapta, a 14. Rába légvédelmi rakétaezred harmadik ütegénél, mint KUB-indítóállvány parancsnok.

– Azóta is ugyanabban a helyőrségben szolgálok, csak a beosztásom és az alakulatom neve változott meg többször is az évek alatt – árulta el Orosz zászlós, hozzátéve: előnye és hátránya is van annak, hogy jelenleg nem technika-közeli, hanem íróasztali beosztása van. Mivel mindig is a „pampát", azaz a gyakorlóteret tartotta a katona elsődleges tartózkodási helyének, ez nagyon hiányzik neki mostani beosztásában is, ezért örömmel vesz minden olyan tevékenységet, mellyel kiszabadulhat az íróasztal mögül. Ugyanakkor „hadművészként" a végrehajtó alegységek munkáját tervezi és szervezi, ez pedig egy másik fajta kihívás, melyet az elmúlt években ugyancsak megszeretett.

1595871125
Orosz László Sándor a másfél évtizedes katona pályájáról a legszívesebben a három éles légvédelmi-rakéta éleslövészetre emlékszik vissza. Mindannyiszor a lengyelországi Ustkában, az ottani tengeri lőtéren indíthatták el a győri alakulatnál rendszeresített KUB-okat. 1997-ben, még, mint indítóállvány parancsnok, 2000-ben felderítő-, és rávezető állomásparancsnok, 2005-ben pedig, mint a légvédelmi-rakéta csoportosítás hadműveleti beosztottja vett részt a lengyelországi gyakorlaton.
Természetesen nemcsak katonai pályájára, hanem civil szakmák megszerzésére is gondot fordított Orosz zászlós az elmúlt másfél évtizedben. 1998 és 2002 között elvégezte a győri római katolikus hittudományi főiskola katolikus hittanári szakát. A diploma kézhezvételét követően pedig teljesen váratlanul úgy alakult, hogy polgári képesítését a laktanyán belül is kamatoztathatja. Győrben ugyanis néhány éve nincsen katolikus tábori lelkész, így gyakran neki kell a Magyar Honvédség tábori lelkészi szolgálatai által szervezett programokat népszerűsítenie, lebonyolításukban közreműködnie. Sőt, többször segédkezett a hagyományos Lourdes-i nemzetközi katonai zarándoklat megszervezésében is.

A fiatal tiszthelyettes természeten büszke arra, hogy az első évben megkapta az Év Katonája kitüntető címet. Szíve szerint viselné is azt a kitűzőt, amelyet a plakettel együtt nyújtottak át számára. Ez azonban zománcozott fémjelvény, így gyakorlóra nem praktikus kitűzni. Éppen ezért a díj székesfehérvári átadását követő fogadáson vele együtt több díjazott katonatársa is felvetette: érdemes lenne a jelvény hímzett változatát elkészíteni, melyet a hadi-gyakorló egyenruhára is fel lehetne varrni.
Orosz zászlós egyébként ezekben a napokban egy szinten tartó angol nyelvtanfolyamon vesz részt. Mert, mint elmondta: egy tiszthelyettes számára rendkívül fontos az idegen nyelv ismerete. Neki középfokú angol nyelvvizsgája van.

A tiszthelyettes munkája mellett egyébként „nagycsaládjára" a legbüszkébb. Elmondta, hogy három leánya, valamint a kisfiukat szíve alatt hordozó felesége által biztosított boldog családi háttér nélkül a katonai pálya mindennapi kihívásainak is nagyon nehéz lenne megfelelni. Felesége Veronika mentőorvosként egy hasonlóan nehéz kihívásokkal teli hivatást választott magának. A hatéves Anna, a négy és féléves Kata és a három esztendős Ágika már nagyon várják kisöccsük. László Botond érkezését, így a Karácsonyt megelőző adventi várakozás is kettős örömet jelent a család számára, hiszen gyermekük várhatóan még az ünnepek előtt megszületik.