Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarok a hósipkás hegyek tövében

Szöveg: Szűcs László |  2007. november 8. 8:14

Bosznia-Hercegovinában, valamint Koszovóban teljesít szolgálatot a meghatározott békefenntartói létszám közel fele. Koszovóban a KFOR törzstiszti és a különböző egyedi beosztások mellett két komplett magyar alegység is szolgál.

Az ország katonai védelmére való készenlét mellett a Magyar Honvédség másik fontos feladata nemzetközi válságok megoldásában és a humanitárius akciókban való részvétel. A honvédelmi miniszter intézkedése értelmében egyszerre maximum ezer magyar katona szolgálhat fegyveres békefenntartóként, fegyvertelen megfigyelőként, szakértőként, illetve kiképzőként a világ válságövezeteiben.
A helyszínek közül kiemelkedik a balkáni hadszíntér, hiszen Bosznia-Hercegovinában, valamint Koszovóban teljesít szolgálatot a meghatározott békefenntartói létszám közel fele.

Koszovóban a KFOR törzstiszti és a különböző egyedi beosztások mellett két komplett magyar alegység is szolgál, egymástól alig nyolcvan kilométerre. Pristinában, az MH Õr-, é

s Biztosító Zászlóalj már 1999. óta őrzi a KFOR főparancsnokságát, míg a nyugat-koszovói Pec-be 2006 januárjában érkezett az első magyar század.

Ez az alegység akkor még a szlovén-olasz-magyar MLF (Multinatoinal Land Forces) dandár részeként végzett békefenntartást a tartományban. A többnemzeti szárazföldi kötelék fél éves misszióját követően hazánk nem vonta ki a katonákat a területről, újabb magyar alegység települt Pec-be. Õk viselhették először az MH KFOR Század nevet.

– Katonáink feladata kifejezetten békefenntartói, vagyis járőrözés, konvojkísérés és szükség esetén tömegkezelés – tudtuk meg a magyar alegységnek helyet adó Villagio Italia nevű táborban Legoza Bálint századostól, a KFOR-század harmadik váltásának, vagyis valójában a negyedik magyar pec-i század parancsnokától.

Az olasz tábor egyébként meseszép környezetben fekszik, három oldalról kétezer méternél is magasabb helyek ölelik körbe. Ahogy a helyiek mesélik: csúcsukon még nyáron sem olvad el a hó.

A magyar alegység a Koszovó nyugati felének békéjéért felelős többnemzeti dandár (Multinational Task Force West – MNTF W) olasz vezetésű zászlóaljának, a Falco névre keresztelt harccsoportnak egyik százada. Önálló felelősségi körzettel rendelkezik, amelyben a biztonságos környezet fenntartása az egyik alapvető feladata. Emellett a fontosabb vallási helyek, és a visszatelepített szerb enklávék védelmét ugyancsak el kell látniuk a magyar katonáknak. A százötven négyzetkilométeres felelősségi körzetben ugyanis van két, teljesen szerb lakosokból álló falu, Siga és Brestovik. Ezen településekre minden nap legalább egy járőr ellátogat, az itt lakók egy része már név szerint ismeri a magyar katonákat…

Naponta általában 6-10 járőr teljesít szolgálatot a felelősségi körzetben. A négy katonából álló, úgynevezett „kisjárőrök" a nyolcvanezres lakosú Pec-ben tevékenykednek, míg a nyolctagú „nagyjárőrök" a kijelölt járőrútvonalakon mozognak. Szolgálatuk hat-nyolc órás időtartamában figyelőpontokat létesítenek, ellenőrző-áteresztő pontokat telepítenek és működtetnek, illetve gyalogos járőrtevékenységet is folytatnak.

Legoza százados szerint a magyar járőrök egyik legfontosabb feladata a koszovói-montenegrói határon folyó csempésztevékenység akadályozása. Hiszen egész falvak élnek abból, hogy a hegyi ösvényeken keresztül fegyvert és kábítószert hoznak be a tartományba.

Sajnos elfogni nem egyszerű, sőt szinte lehetetlen a csempészeket, ám a rendszeres katonai jelenléttel legalább nehezítik tevékenységüket.
A magyar katonák mindemellett állandó készenlétben állnak az úgynevezett tömegkezelési feladatokra is. A Falco zászlóalj és a dandár parancsnoksága egyaránt elismeri: ilyen téren hazánk fiai és lányai a legfelkészültebb békefenntartó katonák Nyugat-Koszovóban.

Természetesen a kiképzésre is jut idő az MH KFOR Századnál. Mint idehaza, a misszióban is általában a zászlóalj parancsnoka határozza meg, hogy egy-egy alegység – a szolgálatmentes időszakban – milyen kiképzést folytasson. A magyarok rendszerint kéthetente hajthatnak végre különböző típusú éles lőgyakorlatokat a tábor szomszédságában található lőtéren. A tömegkezelési tevékenység gyakorlására is általában kéthetente van lehetőségük a tábor területén.

A hagyományos békefenntartói feladatok mellett CIMIC és PSYOPS tevékenységet is ellátnak a magyarok Pec-ben és környékén. Elsősorban a század katonáiról szerb és albán nyelven kiadott szórólapok terjesztése, valamint élelmiszerosztás szerepel ezen feladatkörben.

A Villagio Italiaban egyébként szigorú napirend szerint zajlik az élet. A napok a táborban élő nemzetek – olaszok, szlovének, magyarok, románok, spanyolok – zászlóinak felvonásával kezdődik. A munkaidő reggel nyolctól este hét óráig tart, de természetesen járőrszolgálatba a hivatalos munkaidőn túl is vezényelnek katonákat a nemzetek.
A magyar század parancsnoka úgy véli: Pec-ben minden feltétel biztosított a zavartalan munkavégzéshez.