Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mindinkább jelentős a cybervédelem

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. március 13. 16:39

A cybervédelem jelentősége mind nagyobb, ezért e téren is nélkülözhetetlen és rendkívül fontos a nemzetközi és nemzeti együttműködés a kutatás során – hangsúlyozta megnyitójában Vass Sándor mérnök ezredes, a Honvéd Vezérkar Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség megbízott csoportfőnöke a cybervédelemmel foglalkozó nemzetközi munkacsoport ülésén, amely március 13-án, kedden kezdődött a Hadik Hotelben.

1595932810
A Honvéd Vezérkar Haderőtervezési Csoportfőnökség, valamint a Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség (HVK HIICSF) március 13-15. között rendezi meg Budapesten a többnemzeti kísérletek (Multinational Experiment) 7. sorozata cybervédelemmel foglalkozó munkacsoportjának ülését. A kedd délelőtti megnyitón Vass Sándor mérnök ezredes, a HVK HIICSF csoportfőnöke köszöntötte a résztvevőket.

A többnemzeti kísérletek sorozat az Amerikai Egyesült Államok Összhaderőnemi Erők Parancsnoksága (US Joint Forces Command) által 2001-ben életre hívott koncepciófejlesztés és kísérletek (Joint Concept Development and Experimentation) elnevezésű programsorozat része. A magas szintű nemzetközi eszme-, illetve tapasztalatcsere lehetőséget biztosít a részt vevő nemzetek és szervezetek számára, hogy új koncepciókat és kialakítandó képességeket vizsgáljanak többnemzeti környezetben, amelynek eredményeit felhasználva segítik a résztvevők a nemzeten belüli képességfejlesztési kutatásokat.

A többnemzeti kísérletek 7. sorozata a globális javakhoz történő hozzáférést vizsgálja, így például a nemzetközi vizekhez, a világűrhöz és a cybertérhez történő szabad hozzájutást.

A munkacsoport most zajló budapesti ülésén 11 nemzet, több nemzetközi szervezet és ügynökség vesz részt, míg magyar részről – a Honvédelmi Minisztérium meghívására – több kormányzati és hatósági szereplőn felül számos intézmény, egyetem, bank, gazdasági társaság, alapítvány és egyesület segíti a vizsgálatot. A kutatásban részt vevő különböző területek szakértőinek együttműködése bizonyítja, hogy az elektronikus adatkezelő képességeket biztosító rendszereket, illetve azok védelmét komplexen kell kezelni, így a védelmi rendszabályok nem vizsgálhatók elkülönített szervezeti vagy eljárási keretek között.

A budapesti munkacsoportülés egy − a múlt évben kezdődött és 2012 végéig tartó − kutatás fontos állomása. Ennek során a cybertér elemzéskor kidolgozott koncepciót véglegesítik, valamint tesztelését készítik elő.

1595932811

 Fotó: Dévényi Veronika