Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Nagyszerű érzés volt Szentesen járni”

Szöveg: Juhász László szds. |  2010. március 25. 10:06

A Honvédelmi Minisztérium államtitkára, Dr. Vadai Ágnes három év után ismét látogatást tett Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljnál 2010. március 24-én. A katonai tiszteletadással történő fogadás után Nyers József mk. ezredes, zászlóaljparancsnok jelentett a műszaki zászlóalj rendeltetéséről, tevékenységéről, feladatrendszeréről

Kitért az elmúlt időszak jelentősebb eredményeire, jól működő kapcsolatrendszerére a város vezetésével és lakosságával, valamint vázolta a zászlóalj életében felmerülő problémákat is. Nyers ezredes köszöntője és megnyitója után felkérte Vadai Ágnest az állománygyűlés megtartására.

Az államtitkár asszony két téma köré csoportosította a tájékoztatóját: a szervezeti változások az elmúlt években, és a bérszintet befolyásoló események. Kiemelte, hogy a haderő-reform 2007. december 31-vel lezárult, és így ebben a struktúrában – valamint az ezt követő kisebb változásokkal – a Magyar Honvédség képes elvégezni az Alkotmányban megfogalmazott feladatait itthon és külföldön. Ezt követően beszélt a bérmegállapodásokon felüli juttatásokról. Tájékoztatta az állományt a kifizethető pótlékok lehetőségéről, egyéb juttatási formák megoldásairól. A gondoskodás eszközének rendkívül jó módszerének tartja a katonákkal, közalkalmazottakkal foglalkozó humán szolgálat visszaállítását, erősítését – hangsúlyozta. Külön kitért a katonák előmeneteli rendszerének kérdésére, az életpálya modell megvalósítás feltételeire.

 

Bartók Gábor alezredes, a zászlóalj törzsfőnöke az egész személyi állományt foglalkoztató problémát foglalta össze kérdésében. A feltöltöttségi hiányból adódóan az alakulatunk katonáinak, közalkalmazottainak leterheltsége igen magas, ezért van-e arra valami lehetőség, hogy a zászlóaljunk üres beosztásainak feltöltését valamilyen gyorsított formában meg lehessen valósítani. Vadai Ágnes válaszában kiemelte, ebben a gazdasági, politikai helyzetben meg kell várni az országot érintő választások végét, és az év második felében lát lehetőséget a felvételi rendszer konkretizálására, mellyel lerövidíthető a honvédség rendszerébe a bejutási idő.

Ezt követően az államtitkár megtekintette a katonák fizikai erőnlétének szinten tartásában, fokozásában jelentős szerepet betöltő újonnan kialakított, és modernül felszerelt kondicionáló termet. Majd az alakulat életében kiemelt helyen szereplő Csapatmúzeumot látogatta meg, melyen tárlatvezetéssel kísérhette végig a szentesi katonaélet fejlődését az 1848-49-es szabadságharc időszakától napjainkig, valamint a műszakiak történetét, a mai Műszaki Zászlóaljig.

 

A látogatás utolsó fázisául Vadai Ágnes fontosnak talált egy kötetlen beszélgetést a zászlóaljnál szolgáló katonanőkkel. Ezután találkozott az alakulat körzetében található nyugdíjas klubok vezetőivel, amikor megismerkedhetett a helyi szervezetek életével, élményeikkel és gondjaikkal.
Búcsúzóul jól tükrözte az Államtitkár asszony, a műszaki zászlóaljról kialakított véleményét, az alakulat Vendégkönyvébe tett bejegyzése: „Nagyszerű érzés volt államtitkárként Szentesen járni. A katonák felkészültsége és hozzáállása példaértékű. A laktanya minden pontja felkészültséget és vidámságot sugároz".