Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi vizit a Kiválósági Központban

Szöveg: D. A. |  2010. szeptember 10. 5:47

A NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központban tettek látogatást a NATO Szövetséges Műveleti Parancsnokság nemzeti katonai képviselői a héten. A Központot tavaly októberben akkreditálta az Észak-atlanti Tanács: ez a NATO első egészségügyi területen működő kiválósági központja.

A meghívott vendégek Németországból, Norvégiából, Dániából, Lengyelországból, Hollandiából, Romániából, Szlovákiából, Bulgáriából, az Egyesült Államokból, Görögországból, Kanadából, Szlovéniából, Lettországból, Spanyolországból, Csehországból, Portugáliából, Franciaországból, Észtországból, Nagy-Britanniából és Törökországból érkeztek Magyarországra a hét elején, hogy programjuk során – többek között – megismerkedjenek a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO Centre of Excellence for Military Medicine – NATO MILMED COE) működésével.

1595907056
A budapesti székhelyű HM Katona-egészségügyi Kiválósági Központot alapos előkészítő munka után a NATO legfőbb egészségügyi szerve, a Katona-egészségügyi Szolgálatfőnökök tanácsa hivatalos támogatásával a honvédelmi miniszter alapította meg 2008. november 1-jén, a NATO akkreditációhoz szükséges minősítő értékelést pedig tavaly júniusban végezte el a Szövetségi Transzformációs Parancsnokság. A NATO Katonai Bizottsága ezt követően augusztusban hivatalosan is támogatta a kiválósági központ NATO minősítését, majd az Észak-atlanti Tanács október 12-én akkreditálta és aktiválta a Kiválósági Központot. Ez a NATO által Magyarországon elsőként akkreditált nemzetközi katonai szervezet. A meghívottakat először Dr. Kopcsó István orvos ezredes, a Központ igazgatója köszöntötte. Az elhangzott előadásokon a vendégek átfogó és teljes képet kaptak a Kiválósági Központ működéséről.

A Központ a norfolki Szövetségi Transzformációs Parancsnokság szakmai felügyelete alatt szolgálja a NATO folyamatos megújulását. Elsődleges feladata a NATO műveletek egészségügyi biztosításában érvényesülő szakmai elvek kidolgozása: itt kerülnek kimunkálásra a különféle megelőző, a gyógyító-és egészségügyi kiürítő, a katona- egészségügyi oktatással kapcsolatos, egészségügyi technikai fejlesztési és szakanyag-ellátási feladatok, eljárások, és szabványok. Szintén a szervezet felel a katona-egészségügyi biztosítás rendszerének, valamint az egészségügyi ellátást meghatározó, a NATO-ban alkalmazott rendelkezések, elvek egységesítéséért. Ugyanígy tevékenyen részt vállal a katonai állomány egészségügyi és fizikai alkalmasságának szinten tartásában a követelmények kidolgozásában, illetve jelentős kutatási tevékenységet is folytat különböző katona-egészségügyi témakörökben, különös tekintettel az atom-, biológiai és vegyi fegyverek orvosi hatásaira, valamint a katasztrófa-orvosi helyzetekre.

1595907056
A budapesti NATO Katonai Egészségügyi Kiválósági Központ a 19. NATO Kiválósági Központ, ugyanakkor az első az egészségügy területén. A kiválósági központok olyan nemzetközi szervezetek, melyek egy viszonylag szűk szakmai területen a Szövetségi Transzformációs Parancsnokság (Allied Command Transformation – ACT) felügyelete alatt szolgálják a Szövetség 2002. évi prágai NATO-csúcs óta tartó transzformációs folyamatát.

A kiválósági központokban történő részvétel nyitott minden NATO tagállam számára szponzoráló vagy hozzájáruló nemzetként. A központhoz a mai napig 5 ország csatlakozott, valamennyi szponzoráló nemzet státuszban: Cseh Köztársaság, Hollandia, Német Szövetségi Köztársaság, Olaszország, Románia. A központ állománytáblájában 31 magyar és 10 külföldi beosztás szerepel, a nemzetközi státuszok jelenleg feltöltés alatt állnak.

 

1595907056
1595907057

Fotók: Dévényi Veronika