Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetőr jelvényt kaptak 1956 hősei

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2010. november 4. 16:24

A  Honvédelmi Minisztérium Magyar Örökségdíjas Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) Dísztermében adták át november 4-én, szerdán a nemzetőr jelvényeket. Az ünnepélyes rendezvényen beszédet mondott dr. Tóth Zoltán József, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási helyettes államtitkára.

1956. október 31-én, kora délután zajlott a Kilián Laktanyában a Forradalmi Karhatalmi Bizottság ülése, melyet a Minisztertanács nevében Nagy Imre megbízott az új karhatalom egységes központi vezetésével. A bizottság a honvédségi és rendőrségi munka összehangolása mellett segített megalakítani a Nemzetőrséget, mint a magyar nemzet fegyveres testületét, amelyet honvédek, rendőrök és civilek együtt alkottak. Minden olyan fegyveres csoport, mely a megalakulás napján nem tartozott a honvédséghez vagy a rendőrséghez, attól kezdve Nemzetőrségként egységes fegyveres testületté, az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc örökösévé, hagyományainak letéteményesévé vált.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóján, az annak eszméihez hű – akkoriban igazoltan nemzetőri szolgálatot teljesített – személyek első alkalommal kapták meg a nemzetőr jelvény korhű másolatát az 1956-os Nemzetőrség Hagyományápoló Tanácsától. Az idei ünnepségen a kitüntetéseket a honvédelmi miniszter képviseletében dr. Tóth Zoltán József, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási helyettes államtitkára adta át, dr. Holló József nyugállományú altábornagy, a HM HIM főigazgatója, valamint Válóczy István nyugállományú mérnök dandártábornok, az egyesület elnöke társaságában.

„Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy hősök között lehetek, hősöket köszönthetek" – kezdte ünnepi beszédét dr. Tóth Zoltán József. „Az önök életútja, a magyar emlékek, hagyományok folytatója, ezer év hősies harcainak kiteljesítője: a megjelentek a török háborúk, a Bocskai-felkelés, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc vagy a második világháború doni hőseinek örökösei. A magyar hősiesség titka mindig is az egymásba vetett bizalom, a bajtársiasság volt, az, hogy az emberek hátat mertek fordítani egymásnak" – fogalmazott az államtitkár.

Dr. Tóth Zoltán József rámutatott: az ’56-os nemzetőrök harca november 4. után is folytatódott, de akkor már nem csupán honvédő, hanem az igazságért folytatott harcként.

„Magyarország 1956-ban pár napra, hétre saját utat követett: a kommunista diktatúra barbársága után tiszta lappal

akart újrakezdeni mindent. Önök, a szabadságharcosok a magyarság elnyomása ellen küzdöttek a magyar igazságért, a megmaradásért. Harcuk nélkül 20 évvel ezelőtt sem mutatkozhatott volna remény az újjászületésre, az újrakezdésre. Hősiességük annak az újjászületésnek is a fundamentumát képezi, melynek jelenleg részesei vagyunk" – mondta a helyettes államtitkár. „Vitték és tartják a lángot, amiért mindenki tisztelettel tekint önökre" – zárta beszédét dr. Tóth Zoltán József, majd átadta a jelvényeket a megjelenteknek.

A zománcfestékkel színezett, 51×78 mm-es préselt fémjelvény nemzetiszínű szalagcsokrot ábrázol, amelyen – a csúcsára állított négyzetben – a Kossuth-címer, a „Néppel tűzön-vízen át" felirat látható. Az eredeti jelvény Király Bélának, a Nemzetőrség főparancsnokának az utasítására, a Magyar Állami Pénzverőben készült Iván István ötvösművész tervei szerint, mindössze három példányban. Az 1956-os numizmatikai ritkaság a gyártótól került a Hadtörténeti Múzeum gyűjteményébe 1957 elején. A jelvény a forradalom és szabadságharc leverése miatt már nem készült el a tervezett nagyobb mennyiségben.

Fotók: Szikits Péter