Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Információcsere a C-IED elleni küzdelemben

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. november 4. 16:53

Különleges bemutatóra került sor a napokban Putieban (Belgium), ahol NATO katonai konvojt kellett átvezetni egy sor halálos csapdákat rejtő útszakaszon. Ezen azokat a legújabb technológiákat és eljárásokat szemléltették, amelyek jelenleg a NATO-tagországok és a csapatok védelmét szolgálják.

A konvojvédelem bemutatását az újonnan alakult biztonsági kihívások osztálya, a NATO főparancsnokság fejlett technológiákkal foglalkozó ügynöksége és a belga védelmi minisztérium szervezte. A bemutatót megtekintette 200 vezető beosztású parancsnok és tisztviselő, 18 partnerország, valamint az Európai Védelmi Ügynökség és az Egyesült Államok közös egyéni készítésű robbanóeszközöket megsemmisítő szervezet képviselője.

– Az egyik legjobb eszköz továbbra is az információk megosztása – mondta Francoise Perret a biztonsági kihívások osztály vezetője. Annak érdekében kettőzzük meg erőfeszítéseinket, hogy életeket mentsünk, technológiákat adjunk át és összegezzük közelmúltbeli afganisztáni tapasztalatainkat és a nemzetek szakértői megosszák egymással tapasztalataikat, megvitassák a legújabb és leghatékonyabb védelmet. A jobb információ-megosztás az egyik tengely egy megújult szövetség elleni fenyegetés elhárításában.

Másik a képzés, tanítás, közös kutatás, a beszerzés és az együttműködés. A NATO Átalakítási Parancsnokság összegzi és vezeti a szövetség C-IED cselekvési tervét.

A konvoj védelmére bemutatták a legújabb mobilizálható taktikákat, technikákat és eljárásokat, a NATO C-IED képzést segítő korszerű eszközöket, mint a teljes képernyős videó megosztó UAV-okat, a földi radarokat, robotokat, járműveket és a test szkennereket, valamint a stand-off robbanóanyagok kimutatására alkalmas rendszereket.

Ezt követte a tapasztalatok megbeszélése a katonai szereplők és a nemzeti szakértők között, akik az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Olaszországot, Spanyolországot, Írországot és Svédországot képviselték, olyan szakemberek, akik éppen most tértek vissza Afganisztánból.

– Egyenlő figyelmet kell fordítani mind a képzésre, mind az információ-megosztásra – mondta John Greaves alezredes, a NATO Átalakítási Parancsnokság CIED IPT csapatának vezetője. Az esemény előkészítette az ISAF C-IED tájékoztató napját, melyet a biztonsági kihívások osztálya szervezett különös tekintettel a hírszerzés és az információk megosztására.

A biztonsági kihívások osztályát augusztusban hozták létre a terrorizmus, a tömegpusztító fegyverek elterjedése, a tömegpusztító számítógépes védelem, valamint az energiabiztonság érdekében.