Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összefogás a honvédséggel

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. július 10. 21:26

Veszprém megyében a honvédségnél dolgozó gépjárművezető katonák kiképzésében napjainkban is jelentős szerepet játszik a volt MHSZ utódszervezete, a Turbó Kft. A szervezetnél az első jogosítvány megszerzésétől a speciális gépjárművezetői képzésig a szakemberek mindenre felkészültek.

“A kapcsolatok meglehetősen régiek és nagyon sokrétűek, de mindig, minden esetben kifejezetten munka kapcsolatunk volt", mondja a cég vezetője, Linczmajer József. “Amikor még az MHSZ létezett, a bevonulás előtt álló fiatalok ennél a szervezetnél szerezhették meg a gépjármű vezetői jogosítványukat. Minden évben több száz fiatalt juttatunk jogosítványhoz és készítettük fel őket ezzel a katonai szolgálatra. Mára ez a szám jelentős mértékben lecsökkent és ebben az évben eddig 23 gépjárművezető felkészítése történt meg. Információim szerint ettől jóval több fiatal felkészítésére lenne igény az alakulatoknál. Az ezredek a saját kiképzési keretükből is igyekeznek tanfolyamra küldeni a katonákat, de ez éves szinten nem haladja meg az 5-6 személyt."

Jelenleg a megyében négy olyan katonai szervezet van, amelynek a gépjárművezetőit a Turbó Kft. képzi ki – tudjuk meg Linczmajer Józseftől. A Honvédelmi Minisztérium a központi képzésre minden esetben pályázatot ír ki: ebben nagyon szigorú feltételeket kötnek ki a képzésre és a képzést segítő tárgyi eszközök meglétére. “Többféle típusra és helyre szokták a pályázatokat kiírni, mi ennek meg tudunk felelni, mert a szervezeteink az ország többi jelentős városában megtalálhatók. Szerencsés helyzetben vagyunk azért is, mert mi mindig oda figyeltünk az oktatás technikai fejlesztésekre, ezért a szigorú elvárásoknak meg tudunk felelni. Másik kötödésünk is a múltunkra vezethető vissza, mivel a honvédségi eredetünk nyilvánvaló, és van egy régi, de ma is hatályos együttműködési megállapodásunk a honvédséggel. Ez alapján jelentős kedvezményeket adunk a honvédségnél dolgozóknak és családtagjaiknak a jogosítvány megszerzéséhez. A kedvezményezettek az elméleti képzéshez 50 százalékos fizetési kedvezményt kapnak tőlünk, ami elég jelentős segítség. Ezen kívül együttműködési szerződésünk van a Magyar Honvédség Szociálpolitikai Közalapítványával. Az alapítvány évente 8-10 személy beiskolázását segíti, fejenként 100 ezer forinttal, de volt olyan év is, amikor egy teljes osztály beiskolázásához biztosítottak anyagiakat."

A tanfolyamon résztvevők felkészítését számos tényező segíti. “Alap a számítógépes terem, ahol az elméleti felkészítés történik, és nem utolsó sorban a vizsgákat is itt tudjuk megtartani. A tanfolyamunkon résztvevőknek biztosított az, hogy napközben bármikor bejöhetnek ide és gyakorolhatják a tesztek kitöltését. Minden más oktatástechnikai eszköz igazodik a speciális képzéseinkhez. Nemrégiben többi szervezettel közösen vettünk egy FNA-16 típusú, tehergépkocsi és autóbusz szimulátort. Ezt elsődlegesen a hivatásos gépjárművezetők továbbképzésein használjuk, mert nekik a tematikájukban elő van írva az, hogy meghatározott óraszámban ezen is gyakorolniuk kell. A szimulátoron a veszélyhelyzeteket lehet gyakoroltatni, többek között a padkára futást, esős, vagy havas útviszonyok közt történő vezetést, de be lehet állítani rajta a rakomány súlyeloszlását is", mondja Linczmajer József. “Két szimulátort vettünk, egyenként 20 millió forintba kerültek és beépítettük ezeket egy kisgépjárműbe. Így oldjuk meg azt, hogy oda visszük, ahol éppen tanfolyam van és használni kell. Nagyon sok minden eredeti a fülkében, a váltó, a kézifék, a műszerfal, teljesen olyan érzése van az embernek, mint ha egy igazi tehergépkocsi fülkéjében ülne. Három monitor van elhelyezve benne és ezek segítségével az úttestből 300 fokot vagyunk képesek belátni. A számítógépes programpulton lehet a helyzeteket beállítani. Mehet a kocsi lakott területen, autópályán, az Alpokban, de akár a vízparton is. Nagyon sok helyzet állítható be rajta. Nagyon hasznos lesz ez a szerkezet a továbbképzéseken, valamint a gépkocsivezetők felkészítésében és reméljük a katonák profibb felkészítésében is a segítségünkre lesz, mert ezt az együttműködést a jövőben is szeretnénk fenntartani"