Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

110 kilométer két és fél nap alatt

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. július 10. 18:26

Hetedik alkalommal hirdette meg a Magyar Honvédség 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezrede az „54-es kihívást”. A szervezők egy kétszer 54 kilométeres pályát jelöltek ki a Bakonyban, és ezen az úton 13 ellenőrző pontot kellett a versenyzőknek érinteniük. Több mint 150 jelentkező mérte össze erejét az embert próbáló tornán.

A verseny ünnepélyes megnyitója Veszprémben, a Kossuth laktanya alakuló terén volt. Az ezred törzsfőnöke, Turzó Lajos alezredes köszöntötte a versenyzőket, kívánt jó versenyzést és kitartást a nem könnyű feladatokhoz. Kiemelte, hogy az idei versenyre rekordszámú nevezés érkezett és egyre több a női versenyzők száma. A katonai szervezeteken kívül csapatot indítottak még Vácról a tűzoltók, Szegedről a Büntetés Végrehajtási Intézet és a veszprémi rendőrök. Több mint 150 versenyző, 42 csapat, ebből hét vegyes és egy női team állt össze, valamint 26 egyéni induló jött el a kihívásra.

A pálya nehézsége miatt a verseny valóban nagy kihívás volt, mert az útvonal keresztbe szelte a Bakonyt és a versenyzők északról délnek haladva teljesíthették a feladatokat és a hegyeken keresztül jutottak el a Balatonhoz, amin komppal keltek át. Az útvonal színt különbsége a 700 méter is meghaladta. A főrendező Vass Tibor százados szerint aki jól tájolja be az útvonalat, az a versenyt “megúszhatja" 110 kilométerrel. A tizenhárom ellenőrző pont érintése kötelező volt, ellenőrző pont kihagyása estén a csapatok büntető időt kaptak. A pontok érintésének igazolása a „Sportident" elektronikus rendszerrel történt. A regisztrálást a dobozka villanással és egy csipogó hanggal jelezte. Nyolc ellenőrző ponton a versenyzőknek különböző feladatokat kellett végrehajtaniuk. Volt tavon átgázolás, festéklövészet, barlang és mocsár járás, valamint egyéb meglepetés feladatok, amit az állomásparancsnokok pontoztak és azt rávezették a csapatok járőrlapjára. Az egyik meglepetés feladat például a hatos ponton, a „Sobri Jóska kalandparkban" volt, ahol a versenyzőknek drótkötélpályán kellett egy tó felett átkelniük. Több ellenőrzési pontnál a rendezők előírták azt, hogy a csapatok mobil telefonon jelentkezzenek be. Ezzel kívánták a központban nyomon követni az eseményeket. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy jelentős azok száma, akik feladták a versenyt, ezért a rendezők a térképen nagy „F" betűvel több olyan pontot jelöltek ki azoknak, akik bedobják a törölközőt.

 

A rajt Gannán, a szerelvény ellenőrzését követően délután hat órakor volt. A csapatok egymás után, az elektronikus rendszerbe történő bejelentkezést követően vágtak neki a több mint száz kilométeres távnak. Az első nap egy nagyon erős éjszakai menet állt a versenyzők előtt és a hármas ellenőrzési pontig a csapatoknak a nehéz terep miatt nem volt könnyű eljutniuk. Reggelig hat ellenőrző pontot kellett érinteniük és ez alatt a harmincöt kilométert tettek meg. Már itt ezen a szakaszon hét csapat és nyolc egyéni versenyző kereste meg az „F" pontot és adta fel a versenyt. Péntek reggelre ez a szám tizennégy csapatra emelkedett, ezért a rendezőknek meg növekedett a feladatuk a versenyzők bakonyi begyűjtésében. Csütörtök este hétóra öt perckor az első csapat szó szerint befutott a célba, ami a Balaton déli partján lévő Pusztaszemesen, az önkormányzat épületében volt. Az első helyezett csapat végül nem teljesen egy nap alatt tette meg ezt a nem egyszerű pályát. Az időjárás annyiban volt kegyes a résztvevőkhöz, hogy nem volt kánikula és végig hűvös időt fogtak ki a versenyzők egy kis kellemetlen esővel. A verseny végén nagyon sok volt a feltört láb és néhány kisebb zúzódást is elszenvedtek a versenyzők, de végül komolyabb baleset nem történt. A versenyzők elismerték, hogy ez a kihívás is kemény feladat volt és az eredményekből láthatóan nagy küzdelem volt a helyezésekért. Egyéniben száz kilométer megtétele után is csak minimális idő különbség volt  a dobogón végzettek között.

 

Eredmények

Egyéniben

I. helyezett Domán Gábor nyá. százados 25 óra 40 perc.

II. helyezett Maczák Endre főhadnagy 25 óra 43 perc.

III. helyezett Mátyás Endre törzszászlós 25 óra 48 perc.

Női egyéniben: I. helyezett Bene Viktória hadnagy 41 óra 36 perc

Vegyes csapatban

I. helyezett MH 54. Léte. csapata 27 óra 09 perc

II. helyezett MH Támogató DD 29 óra 11 perc

III. helyezet MH Támogató DD 31 óra 14 perc

Férfi csapat

I. helyezett MH 54. Léte. csapata 19 óra 48 perc

II. helyezett Pápa Repülőbázis csapata 23 óra 00 perc

III. helyezett MH 86. Szolnok csapata 25 óra 06 perc