Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Panna az ezredik önkéntes műveleti tartalékos

Szöveg: Galambos Sándor |  2012. június 1. 22:19

Két esztendővel ezelőtt elhatároztuk, többé nem vesztünk katonai képességet. Az építkezést mindenekelőtt a honvédség tartalékainak megteremtésével kezdjük, hiszen tartalék nélkül nincs hadsereg – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter Szegeden az ezredik önkéntes műveleti tartalékos szerződéskötése alkalmából.

Váradi-Palotai Panna, az Eötvös József Egységes Gimnázium végzős tanulója lett a Magyar Honvédség ezredik önkéntes műveleti tartalékosa. A fiatal hölgy június 1-jén, pénteken írta alá a szerződését Szegeden, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Toborzó- és Érdekvédelmi Központjában.

1595936713
Hende Csaba honvédelmi miniszter az ünnepélyes szerződéskötést követően emlékeztetett: „a Magyar Honvédségnek a 2010-es kormányváltáskor papíron 18 tartalékos katonája volt […] ezért azonnal hozzá kellett láttunk az önkéntes tartalékos haderő felépítéséhez. A katonai objektumokat őrző civil cégek állományából átvett önkéntes védelmi tartalékosok 2011. január 1-jén léptek szolgálatba, s ettől kezdve mozgósítható erőként, katonaként állnak az ország rendelkezésére. Rájuk elsősorban katasztrófák idején és rendkívüli állapotban számítunk. Idén év elején pedig hozzáláttunk az önkéntes műveleti tartalékos állomány toborzásához, akiket viszont már katonai feladatok végrehajtásába is be tudunk vonni, ez pedig egyértelműen a honvédség képességnövekedését jelenti".

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: „ma írta alá az ezredik önkéntes műveleti tartalékos a szerződését, de további kétezren már túl vannak a regisztráción. Az ő alkalmassági vizsgálatuk még folyamatban van, de amennyiben meghatározó többségük alkalmas lesz a katonai szolgálatra, úgy rövidesen megközelítjük az ötezres létszámot – és még csak június eleje van. Ezek alapján ki merem jelenteni, hogy 2014 végéig elérjük a honvédség részére engedélyezett 8000 fős tartalékos állományt."

1595936713
Vanyur Tibor ezredes, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: az eddig önkéntes műveleti tartalékosnak jelentkezettek túlnyomó többségét egyelőre a volt hivatásos katonák és rendvédelmi dolgozók alkotják. Az elkövetkező időszakban azonban a civil, katonai múlttal nem rendelkező fiatalok felé nyit a honvédség, közülük is kiemelten a felsőoktatásban tanulókat kívánják megszólítani. A tartalékosok háromévente hat hónap tényleges szolgálatra hívhatók be − közülük azok, akiknek nincs katonai szolgálati múltjuk, rendelkezésre állási díjban részesülnek, ami évente 45-50 ezer forint közötti összeg. Ezenfelül a tényleges szolgálati időre a beosztásuknak megfelelő illetményt, laktanyai elhelyezést és térítésmentes étkezést kapnak.

Váradi-Palotai Panna a Magyar Honvédség valószínűleg legfiatalabb önkéntes műveleti tartalékosa. Elárulta: a barátnői nagyon meglepődtek az elhatározásán, ő viszont „egyenruhás" családban nőtt fel: nagypapája nyugállományú ezredes, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megyei szervezetének elnöke, édesapja pedig rendőrtiszt. A végzős gimnazista nem fél a kihívásoktól, jelenleg úgy érzi, hogy a hadsereg kötelékében bármilyen beosztásban meg fogja állni a helyét. Csupán a légierőt próbálja majd elkerülni, mert fél a magasban. Viszont, ha választhat, akkor a tüzérséghez vagy a harckocsizókhoz kéri magát. Biztos abban, hogy lány létére férfiasan fog helytállni a kiképzésen.

1595936713

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária