Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pozsonyban tárgyalt Simicskó István

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. december 1. 6:32

A magyar és a szlovák hadsereg együttműködésének lehetőségeiről tárgyalt november 30-án, kedden Pozsonyban dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Simicskót, aki munkalátogatást tett Szlovákiában, fogadta Lubomír Galko szlovák védelmi miniszter és Ondrejcsák Róbert, a tárca államtitkára. Galko és Simicskó hangsúlyozta, hogy Pozsony és Budapest érdekelt a jószomszédi kapcsolatok fejlesztésében.

A magyar fél kifejezte érdeklődését az Mi-17-es típusú helikopterek pilótáinak kiképzésében folytatandó magyar–szlovák együttműködés iránt – közölte Ivan Rudolf, a szlovák minisztérium szóvivője. Az elképzelés szerint a magyar pilóták a szlovák légierő eperjesi speciális kiképző központjában gyakorlatozhatnának, míg a szlovák pilóták a magyar légierő szolnoki bázisát használhatnák.

Simicskó megerősítette, hogy Budapestet a magyar és a szlovák tűzszerészek együttműködése is érdekli. Magyarország a tervek szerint már a jövő évben összekötő tisztet küld a NATO speciális tűzszerészeti központjába, amely Trencsénben van. „A muníció ártalmatlanná tétele közben szerzett tapasztalatok mindkét hadsereg számára nagyon hasznosak, tekintettel az olyan külföldi missziókra, mint amilyen például Afganisztán" – állapította meg Simicskó.

Ondrejcsák Róberttel abban is megállapodtak, hogy a két hadsereg kicseréli a természeti és ipari katasztrófák elhárításában szerzett tapasztalatait. „Az ajkai vörösiszap-katasztrófa is megmutatta, hogy a hadsereg szerepe pótolhatatlan" – jegyezte meg a magyar államtitkár. Együttműködési megállapodás született a katonai szakmai képzések terén. A két ország katonai akadémiája érdekelt a diákcserékben – fejtette ki a szlovák szóvivő.