Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendkívüli találkozó: „Köszönjük, megvagyunk”

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. január 25. 15:20

Hétfőn tartotta rendkívüli társulati ülését a Honvéd Együttes. A rendezvényen kitüntetések átadására is sor került: nemcsak az együttes tagjai részesültek a díjakban, de Szekeres Imre honvédelmi miniszter is emlékplakettet vehetett át. A rendkívüli találkozón a Honvéd Együttes egykori tagjai, Horváth Ádám és Seregi László is részt vettek.

A testületi ülést Aranyos Károly ügyvezető igazgató nyitotta meg. Kifejtette: Szekeres Imre sokat tett azért, hogy az együttest közreműködőként vonják be a Honvédelmi Minisztérium nemzetközi kapcsolatainak fejlesztésébe, s ahhoz konkrétan pénzügyi finanszírozást is biztosított. Hangsúlyozta: így volt lehetősége a Honvéd Férfikarnak 2007 őszén részt venni egy katonai turnén és a Sanghaji Összművészeti Fesztiválon Kínában. „A támogatást és segítő szándékát a mai napig tapasztaljuk", tette hozzá.

1595895952
 

Aranyos Károly úgy fogalmazott: a tavalyi évben ünnepelték az együttes fennállásának 60. évfordulóját, melynek rendezvénysorozatát most, egy testületi üléssel van alkalom véglegesen lezárni. Mint mondta, tavaly év végén a Stefániában ünnepeltek az egykori tagokkal, akik meghatározó személyiségek voltak az együttes életében. „Az elmúlt években egyetlen dolog nem változott: a honvédelmi tárcához, a Magyar Honvédséghez való erős kötődésünk, mely biztosította számunkra a mindenkori túlélést, az együttes fenntartását." Az igazgató felidézte az együttes fontosabb – szebb és rosszabb – emlékeit, így például 1956-ot is, mikor a Honvéd Férfikar fellépését megtagadták Moszkvában a kínai turnéról hazatérve. „Kodály Zoltán bátor kiállása mentette meg attól a társulatot, hogy mindörökre megszűnjön létezni", mondta. „De 1994, majd 1996, a Szimfonikus Zenekar megszüntetése is drasztikus változást hozott az együttes életébe", tette hozzá. Mint mondta, a honvédség átszervezése létszámcsökkenéseket követelt, majd 2000-ben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumához való átkerüléssel újabb – változásokat és további létszámcsökkenést hozó – fejezet kezdődött az együttes életében. „Mindehhez képest köszönjük szépen, de megvagyunk", jelentette ki az igazgató, majd az együttes mindennapjáról, a baráti légkörről úgy fogalmazott: mindenki tudta, mit csinált a másik, hiszen részesei voltak egymás életének. Olyannyira, hogy sok együttesi házasság is született.

1595895953
Az igazgató beszéde után a Honvéd Együttes repertoárjából kaphattak ízelítőt az egybegyűltek: elsőként a Honvéd Férfikar előadását hallgathatták meg az ülésen résztvevők, majd a Honvéd Táncszínház zenekara adott elő egy őrkői cigány dalt. Ezt követte a Honvéd Férfikar és a Honvéd Színház művészeinek közös előadása, akik olyan örökzöld slágereket adtak elő a közönségnek, mint a Csinibaba vagy a Táskarádió. Végezetül Zsuráfszky Zoltán koreográfiáját tekinthették meg a nézők a Honvéd Táncszínház előadásában.

A testületi ülésen ezek után Szekeres Imre mondott köszöntőbeszédet, melyben elárulta, hogy a tavaly decemberi rendezvényen azért nem tudott részt venni, mert Afganisztánban tartózkodott. Hozzátette: „Az elmúlt négy év alatt sem tudtam még eljönni ide, de ez nem a figyelmetlenség jele. Ez az időszak arról szólt, hogy a honvédség húsz éve tartó változásai befejeződjenek, és a hadsereg stabil legyen", mondta a miniszter. Szekeres Imre hangsúlyozta: a Magyar Honvédség a három legelismertebb intézmény egyike Magyarországon, ráadásul közvetlen költségvetéséből kulturális és sporttevékenységeket is támogat.

Szekeres Imre kifejtette: szerette volna, ha az Együttes visszakerül a Honvédelmi Minisztériumhoz. „Nem tettem le erről a törekvésemről, folyamatosan zajlanak az egyeztetések." A miniszter elárulta, középiskolás kora óta figyeli a Művészegyüttes munkáját. „Hatvan év nagyon szép kor. Szinte minden életszakaszomban láttam egy-egy produkciót az Együttestől. Azt kívánom, hogy a következő évek is hasonlóan sikeresek legyenek", tette hozzá.

A miniszter beszéde után kitüntetések átadására került sor: a rendkívüli testületi ülésen I., II., és II. Honvédelemért Kitüntető címet, Vezérkar Főnöki Honvédelmi Emlékplakettet, valamint elismerő oklevelet adtak át, végezetül pedig Aranyos Károly Szekeres Imre honvédelmi miniszternek jubileumi emléklapot adományozott.

A rendezvényen Horváth Ádám rendező, valamint Seregi László egykori táncos, alapító tag is emléktárgyat vehetett át.

1595895953
1595895953
1595895953
1595895953
1595895954
1595895954
 

Fotó: Dévényi Veronika