Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robotrepülőket is használhatnak majd a magyar katonák Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. december 5. 8:23

A jövő év második felében már robotrepülőgépeket is használ majd a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportja; a személyzet felkészítése januárban kezdődik Izraelben – mondta el az Afganisztánban tartózkodó honvédelmi miniszter.

A jövő év második felében már robotrepülőgépeket is használ majd a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportja Afganisztánban; a személyzet felkészítése januárban kezdődik Izraelben – mondta el az MTI-nek az Afganisztánban tartózkodó honvédelmi miniszter csütörtökön.

Szekeres Imre közölte, hogy másfél hónappal ezelőtt írta alá a szerződést a robotrepülőgépek beszerzéséről. Összesen három készletet vásárolnak, olyan távirányító berendezésekkel, amelyeket akár a terepjáró járművekre is szerelhetnek. Ezek az eszközök jelentős mértékben javítják a magyar katonák felderítő képességeit, és ezáltal biztonságukat is erősítik. Hozzátette, hogy a közbeszerzési eljárás szabályai sokszor lehetetlen helyzetet teremtenek, emiatt csúszott a robotrepülőgépek régóta tervezett beszerzése is.

Szekeres Imre kiemelte, hogy jelenleg 325 magyar katona tevékenykedik Afganisztánban, ennél több magyar katona csak Koszovóban állomásozik. Hangsúlyozta, az Afganisztánban állomásozó mintegy 51 ezer külföldi katona célja, hogy a katonai és a rendfenntartási teendőket minél előbb az afgán hadsereg és a rendőrség vegye át. A helyieket ismerők azt mondják, hogy az afgánoké az idő, viszont “nálunk van az óra, amit nem kell percenként megnézni" – fűzte hozzá.

Kiemelte, hogy ötödik alkalommal jár Afganisztánban és szemmel látható a fejlődés. Mazar-i-Serif és Puli-Humri között elkészült az európai színvonalú országút, és két évvel ezelőtt elkezdődött a magasfeszültségű vezetékek kiépítése is.

Szekeres Imre az újjáépítési csoport parancsnokától kapott beszámoló alapján elmondta, hogy a tartomány stabilitása változatlanul erős, az afgánok támogatják a magyar katonákat. Egy afgán tiszt úgy fogalmazott, hogy az embereknek elegük van a háborúból, nem akarják úgy az utcára küldeni gyermekeiket, hogy felrobbanhatnak egy merényletben.

A miniszter közölte, hogy amíg a megfelelő képesítést meg nem szerzik a magyar tűzszerészek, addig nem végezhetnek munkát a táboron kívül. A közelmúltban életét vesztett két tűzszerész helyét be kell tölteni, de ahhoz újabb tűzszerészeknek kell letenniük az első fokú tűzszerész vizsgát.
Kiemelte, hogy a katonák kérése alapján a rádiózavaró eszközökkel szerelt dzsipek hamarosan megkapják a páncélvédettséget.

A magyar katonák kényelmét szolgálja, hogy bővítették a bázis internetes hálózatát.

1595882129
 

A katonák laptopjaikkal már vezeték nélküli hálózatra tudnak kapcsolódni a kantinban, így könnyebben tudják tartani a kapcsolatot a családjukkal. Mivel a katonák többször panaszkodtak a helyiek által készített kenyérre, ezért most lisztet is hozott a delegáció, hogy karácsonyra kenyeret tudjanak sütni maguknak.

A Camp Pannonia elnevezésű táborban az MTI tudósítójának nyilatkozó katonák azt mondták, jól érzik itt magukat, jó a társaság, és szeretik a feladatukat is. A Győrből érkezett Nemes Zoltán törzsőrmester például a civil-katonai összekötő csoportban dolgozik, feladata a helyi rádiókkal, újságokkal és televíziós csatornával való kapcsolattartás. Véleménye szerint a legtöbb afgán szereti a katonákat, de vannak olyanok is, akik közönyösek irántuk.

Sándor Zsolt ezredes, az újjáépítési csoport parancsnoka arról beszélt, hogy a tartomány biztonságosnak mondható, de ez a “se nem béke, se nem háború" állapota. A különböző újjáépítési projekteket a helyiekkel egyeztetve végzik el, minden helyi vezető véleményét meghallgatják.

Az újságíróknak megmutatták az amerikaiaktól kapott Hummer terepjárókat is. Ezek a mintegy hat tonna súlyú, páncélozott terepjárók sokkal biztonságosabbak, mint az eddig használt Mercedesek. A katonák azt mondták, hogy sokkal magabiztosabbak ezeket használva, és nem is érzik magukat annyira veszélyben, ha járőrözni kell menniük.

Csampa Zsolt, a delegációt kísérő fideszes képviselő kiemelte, hogy a magyar katonák rendkívül magas színvonalon dolgoznak, a NATO és az általa vezetett nemzetközi biztonsági erő (ISAF) is elégedett a magyarokkal. Csampa Zsolt egyetért azzal, hogy a különböző felszerelések gyors beszerzését néha akadályozza a közbeszerzési törvény.

A delegáció gyertyagyújtással emlékezett a feladatvégzés közben életét vesztett két tűzszerészre, Kovács Gyulára és Nemes Krisztiánra. A katonák elmondták, hogy a táborban minden este gyertyák égnek a két hősi halott emlékére.