Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Svédországban tárgyalt Fodor Lajos

Szöveg: kormany.hu |  2012. június 29. 21:50

Fodor Lajos, a honvédelmi tárca közigazgatási államtitkára a magyar – svéd hadiipari együttműködés fontosságát hangsúlyozta a Svédországban folytatott tárgyalásain június 27-én.

Fodor Lajos június 27-én egynapos hivatalos látogatást tett Svédországban. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkárát hivatalában fogadta Carl von der Esch, a svéd védelmi minisztérium államtitkára, valamint találkozott több vezető svéd hadiipari cég képviselőivel.

A Fodor Lajos közigazgatási államtitkár és Carl von der Esch államtitkár közötti találkozón a felek áttekintették a két ország védelmi minisztériumai közötti együttműködés területeit. Kiemelt helyet foglaltak el a Gripen szerződés módosításának, az új helyzet áttekintésének kérdései, a Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) Program keretében Pápán települt Nehéz Légiszállító Ezred tevékenységében való svéd részvétel, továbbá az évek óta tartó magyar-svéd nano-technológiai kutatási együttműködés.

Fodor Lajos államtitkár tárgyalt több svéd hadiipari vállalat vezető képviselőjével: találkozott többek között Ulf Hammarströmmel, a svéd Királyi Védelmi és Biztonsági Export Ügynökség (FXM) vezérigazgatójával, Jan Pie-vel, a svéd Védelmi Ipari és Biztonsági Egyesület főtitkárával, valamint a BAE Systems (Bofors and Hägglunds), a SAAB AB Gripen és az Ericsson vállalatok magas rangú képviselőivel.

A hadiipari cégek képviselőivel folytatott tárgyalásokon áttekintették a magyar-svéd hadiipari együttműködés, a közös kutatás és fejlesztési eddig eredményeit, jövőbeni lehetőségeit, illetve megtekintettek több, a Magyar Honvédség érdeklődésére számító svéd hadiipari terméket.

A svéd tárgyaló partnerek tájékoztatást kaptak a magyar hadiipar fellendítését célzó úgynevezett HADIK-tervről (Hadfelszerelési Iparkorszerűsítési Terv), valamint az ehhez történő kapcsolódás lehetséges területeiről.