Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Székesfehérvári nyugdíjas katonákkal találkozott Vadai Ágnes

Szöveg: Demeter Ferenc |  2008. december 3. 8:24

Vadai Ágnes rendszeres látogató az ország nyugdíjasklubjaiban. A honvedelem.hu Székesfehérvárra, a helyőrségi klubba látogatott el, hogy tanúja legyen a párbeszédnek, melyet nyugállományú katonákkal folytatott a Honvédelmi Minisztérium államtitkára.

17-es katonadalokkal köszöntötte a Honvéd Nyugdíjas Egyesület asszonykórusa a terembe lépő államtitkár asszonyt és a vendégeket. A nyugdíjas klub tagjainak előzetesen lehetőségük volt kérdéseket feltenni, és mivel írásban már sok kérdést kapott, gyorsan rátértek ezek megválaszolására. A kérdések témái nagyon széles skálán mozogtak, az egyenruha viselésétől az e korosztályt nagyon foglalkoztató a kegyeleti kérdésekig.

Többen foglalkoztak azzal, hogy sok nem katonai szervezet használ napjainkban a honvédség egyenruhájához hasonló ruhákat és rendfokozatokat. Az államtitkár asszony szerint az egyenruha jogosulatlan viselésével kapcsolatos szabályzókat kell módosítani. Ez a munka folyamatban van, de emellett ki kell mondani azt is, hogy az országban a törvényes fegyveres szervetek működnek és nincs szükség más alternatív egyenruhás szervezetekre. A nyugdíjasok üdülési kedvezményeiben nem terveznek változtatásokat, marad az évi tizennégy nap és az, hogy a főszezonon kívül lehet kérniük ezt a kedvezményt a nyugdíjasoknak. A leszűkült lehetőségek miatt, sok esetben még az aktív katonák igényeit sem tudják biztosítani, ezért nem lehet változtatni a kialakult rendszeren.

1595882122
 

Több volt nagy katonai helyőrségben vetették fel a honvédséggel való kapcsolattartás hiányát, mivel sok településén már nincs olyan katonai szervezet, mellyel folyamatosan lehetne kommunikálni. Az államtitkár asszony arra biztatta a nyugdíjas szervezeteket, hogy a megyében lévő, a hadkiegészítő parancsnokságok szervezeteit keressék meg és kérjék a segítségüket a nyugdíjasokat érintő kérdések megoldásához.

Az idősügyi stratégiával kapcsolatban Vadai Ágnes elmondta, hogy az Érdekegyeztető Fórum az elmúlt héten fogadta el a dokumentumot. A minisztériumban ezzel hosszú távra határozták meg azokat a feladatokat, amelyekkel kedvező irányba befolyásolhatják a nyugdíjasok életkörülményeit. 

Sok helyen felmerült már a katonai nyugdíjasotthon létesítésének kérdése. A honvédelmi vezetés nem tud dönteni addig ebben az ügyben, amíg nem tudja, hogy mennyi reális igény van erre a szolgáltatásra. Mindenütt nem lehet ilyen otthonokat építeni, tehát a tényleges igény az, ha valaki ilyen idős korban is vállalja az átköltözést a másik településen lévő idős otthonba.

A nyugdíjasfórumon lehetőséget kaptak a jelenlévők, hogy a helyszínen is feltegyék kérdéseiket.

A fórum befejezéseként az államtitkár asszony megígérte, hogy a most felmerült kérdésekre írásba is megadja a választ, de az utóbbi napokban nagyon meglepte a nyugdíjasok aktivitása és az, hogy az országon belül milyen jó informatikai együttműködésük van.

1595882123
1595882123