Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szolgálatba áll a C–17-es flotta!

Szöveg: Szűcs László |  2009. július 23. 10:48

Ma délelőtt 10 órakor katonai tiszteletadással fogadják a NATO Nehéz Légiszállítási Ezred első C–17-es repülőgépét az MH Pápa Bázisrepülőtéren. Ezzel hivatalosan is megkezdi működését a stratégiai légiszállítási kezdeményezést biztosító légiflotta Magyarországon. A nagyszabású eseményen számos katonai vezető is képviselteti magát.

A rendezvényen a tervek szerint részt vesz és beszédet mond Bajnai Gordon, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke, illetve a NATO főtitkár-helyettese is. Ugyancsak beszédet mond Richard Johston dandártábornok, a SAC (Strategic Airlift Capability – Stratégiai Légiszállítási Képesség) irányító testületének elnöke, valamint John D. Zazworksy ezredes, a HAW (Heavy Airlift Wings – Nehéz Légiszállítási Ezred) parancsnoka is. Az ünnepségen dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter adja át a HAW zászlaját.

1595889607
A Stratégiai Légiszállítási Képesség program célja, hogy a résztvevő országok számára katonai légiszállítást biztosítson távoli területekre. A SAC kezdeményezéshez eddig 12 ország csatlakozott: tíz NATO tagállam (Bulgária, Egyesült Államok, Észtország, Magyarország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia) és két a NATO Partnerség a Békéért (PfP) együttműködésben résztvevő partnerország (Svédország és Finnország). A SAC program elindítását 2007 nyarán jelentették be a NATO tagállamok védelmi minisztereinek brüsszeli találkozóján. A résztvevő országok megegyeztek arról is, hogy egy közös, Boeing C-17 Globemaster III típusú szállítógépekből álló légiflottát hoznak létre, amelyet együtt üzemeltetnek és finanszíroznak.

A Magyar Honvédség reformjának sikeres befejezése és a NATO missziókban, Koszovóban és Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar katonák kiváló teljesítménye is nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy 2007 őszén a pápai repülőteret választották közös C-17 légiflotta központjának. A pápai légibázissal együtt a németországi Ramstein és a romániai Constanca is pályázott, a döntéshozók azonban Magyarországot választották.

A C-17 légiflottát üzemeltető többnemzeti Nehéz Légiszállítási Ezred (HAW) katonai állományának nagy része és családjuk Pápán már elfoglalta állomáshelyét és a pápai bázis magyar parancsnokságával együttműködve hajtják végre feladataikat. A HAW parancsnoka John D. Zazworsky ezredes, az amerikai légierő tisztje, helyettese Fredrik Hedén ezredes (Svédország). A teljes készenlét elérése után a HAW tervezett állományának létszáma 131 fő, akiket a programban résztvevő nemzetek delegálnak az alakulathoz. A HAW, a teljes készenlét elérése után, a légiszállítási feladatok minden spektrumát – például légi utántöltés, desszantkirakás, egyszerű és bonyolult időjárási viszonyok közötti, nappali és éjszakai repülés – képes lesz ellátni. A nemzetközi hajózó állomány, valamint a kiszolgáló személyzet a nemzetek által elfogadott terv alapján kapta kiképzését.

1595889607
 

 Fotó: Dévényi Veronika