Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szolgálatba állt a C–17-es flotta

Szöveg: Szűcs László |  2009. július 27. 11:59

Hatalmas médiaérdeklődés közepette, hétfőn délelőtt hivatalosan is szolgálatba állt a NATO stratégiai légiszállítási kezdeményezését biztosító légiflottája az MH Pápa Bázisrepülőtéren. Az ünnepségen Bajnai Gordon miniszterelnök mellett Claudio Bisogniero, a NATO főtitkár-helyettese, és dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter is részt vett.

Hétfőn délelőtt, pontban 10 órakor az MH Pápa Bázisrepülőtéren a Magyar Honvédség díszzászlóaljának egyik százada katonai tiszteletadással fogadta Bajnai Gordont, a Magyar Köztársaság miniszterelnökét, Claudio Bisognierot, a NATO főtitkár-helyettesét, Szekeres Imre honvédelmi minisztert és Tömböl László mérnök vezérezredest, a HM Honvéd Vezérkar főnökét. Az első, magyar felségjelet viselő C–17-es szállítógép ezt követően gurult be a repülőtér betonjára.

A szállító repülőgép az első abból a háromból, amely a NATO Nehéz Légiszállítási Ezred (Heavy Airlift Wings – HAW) állományába tartozik majd. Az ezred egyébként egy vezetési-irányítási részlegből, egy logisztikai századból és a nehéz légiszállítási századból áll, s tervezett létszáma 131 fő. A HAW, a teljes készenlét elérése után, a légiszállítási feladatok minden spektrumát – például légi utántöltés, desszantkirakás, egyszerű és bonyolult időjárási viszonyok közötti, nappali és éjszakai repülés – képes lesz ellátni – hangzott el az ünnepségen.

A HAW a Stratégiai Légiszállítási Képesség (Strategic Airlift Capability – SAC) program keretében jött létre, amely tíz NATO tagállam és két, a Partnerség a Békéért (PfP) programban együttműködő ország részvételével jött létre, mégpedig azzal a céllal, hogy katonai légiszállítást biztosítson távoli területekre.

A HAW hétfőn kezdte meg hivatalosan is működését az MH Pápa Bázisrepülőtéren.

A C–17-es flotta szolgálatba állásából rendezett ünnepségen részt vett Bajnai Gordon is. A Magyar Köztársaság miniszterelnöke beszédében kiemelte: manapság sok szó esik a biztonságról és annak hiányáról. Ugyanakkor az is történelmi tanulság, hogy a gazdasági válság idején új természetű katonai kihívásokkal találkozunk. Hiszen, a válság idején megerősödik az a késztetés az instabil államokban, hogy külső konfliktusokban keressék a belső konfliktusok feloldásának esélyét.

 

A kormányfő hozzátette: hazánk, Lengyelországgal és Csehországgal együtt éppen tíz éve csatlakozott ahhoz a szövetséghez, amely a világ legerősebb védelmi hálóját szövi tagjai köré. Ez nemcsak kül-, és biztonságpolitikai szempontból volt jelentős esemény, Közép-Európa és a transz-atlanti szövetség történelmi egymásra találása és szövetségre lépése az egyik legnagyobb horderejű történelmi tett volt, amit ennek a régiónak a tagjai célul tűztek ki, és el is értek.

– Ma a NATO-n belül tizenkét ország még szorosabbra fonta szövetségét. Ezért bátran hívhatjuk történelminek ezt a napot. Nem lehet eléggé értékelni és becsülni azt az együttműködést, amellyel a stratégiai légi szállítási képesség programja megvalósult. Ennek köszönhető, hogy mostantól mindannyiunk biztonságát szolgálja a világ egyik legmodernebb szállítórepülője – fogalmazott Bajnai Gordon, hozzátéve: az első gép áll most csatarendben, amelyet majd a továbbiak követik. Ezek a gépek a béke és a biztonság megteremtésének eszközei.

Claudio Bisogniero, a NATO főtitkár-helyettese hangsúlyozta: a mai nap egy vízió és egy álom, tizenkét nemzet erőfeszítései megvalósításának hivatalos elismerése, amelynek során együtt munkálkodtak a jelen és a jövő biztonsága szempontjából létfontosságú képesség kialakításában. A főtitkár helyettes kiemelte: még három év sem telt el a szándéknyilatkozat aláírása óta.

– A mai napon tanúi lehetünk az erőfeszítés kiteljesedésének. A legkorszerűbb szállító repülőgép, amelyet egy többnemzeti hajózó állomány repül, magyar lajstromszámmal a vezérsíkján, jelzi a flotta nemzetközi regisztrációját – mondta a főtitkár-helyettes.

 

Richard Johnston dandártábornok, a SAC irányító testületének elnöke elmondta: a 21. század biztonsági kihívásainak világos felismerése egyértelműen rámutat a a stratégiai légiszállítás létfontosságú szerepére. Ez a felismerés indította a programban közreműködő nemzeteket arra, hogy felelősségteljesen járjanak el saját nemzeti igényeik támogatásában, az ISAF és az Európai Unió harccsoportjai, a katasztrófa-elhárítás, és a humanitárius missziók követelményeinek teljesítésében. A küldetések széles választéka felöleli a tizenkét ország nemzeti akaratát.

Ezt követően Szekeres Imre, honvédelmi miniszter ünnepélyes keretek között adta át a Nehéz Légiszállítási Ezred zászlaját, Richard Johnston dandártábornoknak, aki a lobogót azonnal átadta John D. Zazworsky ezredesnek, a HAW parancsnokának, majd felolvasták a HAW aktivációs nyilatkozatát. „Kijelentjük, hogy 2009. július 27-i hatállyal a többnemzetiségi Nehéz Légiszállítási Ezred, a Magyar Köztársaságban, a pápai bázisrepülőtéren szolgálatba állt"– hangzott el a nyilatkozatban.

John D. Zazworsky ezredes, a Nehéz Légiszállítási Ezred parancsnoka beszédében hangsúlyozta: a mai nap a stratégiai légiszállítási kezdeményezés mérföldköve.

 – Kevesebb, mint egy évvel az egyetértési nyilatkozat aláírása után ma összegyűltünk itt Pápán, hogy megünnepeljük az utolsó mérföldkövet, nemzeteink katonái létrehozták a nehéz légiszállítási ezredet, egy, a repülés úttörőiből álló csapatot – mondta az Amerikai Egyesült Államok légierejének ezredese, aki külön köszönetét fejezte ki a pápai polgármesternek és a bázisrepülőtér parancsnokának, Domonkos Miklós ezredesnek, hogy szívesen fogadták az alakulatot a városban és a repülőtéren.

A parancsnok kiemelte: közel egy éve, hogy tizenkét nemzet katonái egy csapatként dolgoznak Pápán. Az elmúlt hónapok során ritkán volt könnyű és még számos, bennünket formáló kihívás áll előttünk. Ez a csapat arra összpontosít, hogy a már megérkezett repülőgép képes legyen a stratégiai légi szállításai feladataink megvalósítására.

Az ünnepség után a magas rangú vendégek és az újságírók megtekintették a SAC PÁPA 01-es oldalszámú C–17-es szállítórepülőgépet.

 

Fotó: Dévényi Veronika