Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szupermaraton bakancsban és gyakorlóban

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. október 20. 18:50

Hétfőn indult útnak a jubileumi 20. Bécs-Pozsony –Budapest nemzetközi szupermaraton. A versenyre az ország minden részéből érkeztek csapatok és ebben az évben is jelentős számban neveztek a katonák. De jöttek ide pénzügyőrök, postások rendőrök, tűzoltók, a nemzeti nyomozó iroda munkatársai, sportolók, banki alkalmazottak is.

De voltak itt őzikék, nem hiányoztak a tésztagyártók és természetesen a „Nudlik"
nevű csapat sem. A verseny öt napja alatt, a merész
vállalkozóknak közel 350 kilométert kell teljesíteniük.

Levélben köszöntötte többek között Szekeres Imre honvédelmi miniszter a versenyt és a versenyzőket. Köszöntőjében kiemelte, hogy ezen a versenyen a „résztvevők már útlevél nélkül futhattak át az osztrák-magyar határon. 2008. elejétől Magyarország a schengeni övezet teljes jogú tagjává vált, így a futóverseny már kizárólag csak a sportról, a küzdeni akarásról, a versenyzőkről szól."

A szupermaratonról Farkas Lászlót a Honvéd Sportolók Országos Szövetségének elnökét kérdezte a honvedelem.hu. A rendezvényről a szövetség elnöke elmondta: a versenyre 106 csapat nevezett, ebből 21 a magyar és 4 az osztrák katona csapat. Az ország minden részéből jöttek katonák; itt vannak a Szentesi Bakák, a Honvéd Leányok és Legények, a Debreceni Honvédek, a Helikopter Bázis csapata Szolnokról,

1595892637
a HASE Katonafutók Szentendréről, a Veszprémi Légtérellenőrzők és természetesen a Honvéd Arrabona csapata Győrből. Évek óta szinte a honvédség összes alakulata megjelenik ezen a nagyszabású rendezvényen.

A katonák körében különösen nagy presztízse van ennek a rendezvénynek, mert az öt nap teljesítése óriási kihívás, ami kiváló fizikai felkészültséget és kondíciót igényel. A katonák közül az egyéniben 35-en neveztek, ebből 9 nő. Egyre jellemzőbb, hogy a hölgyek is megmérettetik magukat és nekivágnak a nem kis távolságnak. A verseny egyik érdekessége az, hogy az MH 5. Bocskai István Lövészdandár csapata Bakancsosok néven, hadigyakorlóban és bakancsban indult neki a távnak.

Elmondta, hogy a versennyel

1595892637
kapcsolatban még a következőket kell tudni: a bátraknak az első napon a Bécs – Pozsony közötti, 89,7 kilométeres távot kell teljesíteniük. A második napon Pozsony és Győr között 85,9 kilométere vár a versenyzőkre. A harmadik napon Győr és a Tata között már „csak" 63,4 kilométert kell a résztvevőknek leküzdeniük. Hangsúlyozta, hogy az előző évek tapasztalatai alapján itt van a vízválasztó. Innen lehet megkezdeni az esélylatolgatást, mert a favoritok itt már jelentős előnyt szerezhetnek és meglehetősen sok a versenyt feladni kénytelen csapat és egyéni versenyző. A negyedik napon a Tata – Budakeszi távon 59,7 kilométer vár a versenyzőkre és következik a finis, a befutó félmaraton, a Budakeszi és Budapest közötti 21,09 kilométer. Erre külön lehetett nevezni és a cél, a Kós Károly sétányon lesz, október 23-án 10 és 11 óra között.

Az elnök elmondta: a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a csapataink még mindig versenyben vannak. Az összes team teljesítette a napi kiszabatott távot és rendben beérkeztek a célba. A hangulat jó, egymás eredményeit nagyon figyelik. Ugyanis a katonák külön versenyt vívnak egymással. A Honvédelmi Minisztérium külön is értékelni fogja a résztvevő csapatok és versenyzők teljesítményét.

1595892637
Ezt október 23-án 16 órakor teszik meg a Stefánia palotában. Elismerést kap az első három helyezett női, férfi és osztrák csapat, valamint az egyéni helyezettek. A MATASZ eredményét külön értékelik, mert ezekben a csapatokban vannak olyanok is akik nem katonák, de tagjai a szervezetnek.

Úgy látja, hogy nagy az elszántság a versenyzőkben, mivel ők is jól tudják, hogy holnapi napon kemény holtpontok sorozatát kell leküzdeniük. Biztató, hogy az időjárás egyre jobb lesz, ami segítheti a nehézségeken való túllépést.

fotók: supermarathon.net