Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szimbólummá vált jelvények

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. október 20. 20:33

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban adták át kedd délelőtt a Nemzetőr Jelvényeket az ’56-os nemzetőrök részére. Az ünnepségen huszonhat új jelvénytulajdonos vehette át a Nemzetőr Jelvényt, mely az 1956-ban gyártott minta alapján készült, és annak idején a szovjet megszállás miatt már nem kerülhetett kiosztásra.

A Nemzetőr Jelvényeket a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere nevében Dr. Holló József ny. altábornagy, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet főigazgatója és Válóczy István nyá. mk. dandártábornok, az 1956-os Nemzetőrség Hagyományápoló Tanácsa Egyesület Elnöke adta át. 

1595892638
Dr. Holló József ünnepi beszédében úgy fogalmazott: a rendezvényen megjelent volt harcosok olyan lángot gyújtottak, melyet a fiatalok kötelesek továbbvinni. „1956-ban lázas reménység töltötte el a várost, és a közös cél közösséget hozott össze", mondta az igazgató, aki hozzátette: ha visszatekintünk a történelem nagy fordulópontjaira, láthatjuk, a magyar nép mindig küzdött a szabadságáért. „A Nemzetőr Jelvény igazi ritkaságnak számított, bár a szabadság mindössze tizenhárom napján több forradalmi szimbólum is készült – ezek aztán a szabadságharc leverése miatt már nem kerültek kiosztásra. Most, ötvenhárom év után ez az ünnepség a teljes állománynak szól, még akkor is, ha e jelvényeket már csak nagyon kevesen tudják átvenni", mondta az igazgató, aki emlékeztette a jelenlévőket az idén júliusban elhunyt Király Béla tevékenységére is, aki a Nemzetőrség főparancsnoka volt 1956-ban.

Dr. Holló József elmondta, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum privilégiuma, hogy megőrizte az egyetlen eredeti Nemzetőr Jelvényt, melynek tervezésében is szerepet vállalt az intézmény – a most kiosztott jelvényeket is az eredeti szerszámmal készítették el. A Múzeum zománcfestékkel színezett, 51×78 mm-es méretű préselt fémjelvénye nemzetiszínű szalagcsokrot ábrázol, amelyen a csúcsára állított négyzetben a Kossuth-címer látható. A jelvény Király Béla, a Nemzetőrség főparancsnoka utasítására a magyar Állami Pénzverőben készült Iván István ötvösművész tervei szerint, mindössze 3 példányban. Az egyik 1956-os numizmatikai ritkaság a gyártótól került a Hadtörténeti Múzeum gyűjteményébe 1957 elején.

Válóczy István dandártábornok a rendezvényen kiemelte: a Nemzetőrség önkéntes alapon szerveződött, és tízezrek csatlakoztak hozzá. „A szovjet csapatok olyan népi ellenállásba ütköztek, mely meghátrálásra késztette őket", mondta. „A most átadott jelvénnyel a nemzet megbecsülését szeretnénk tolmácsolni", tette hozzá a dandártábornok.

Eddig több mint kétszázan részesültek az egykori ’56-os nemzetőröket megillető kitüntetésben.

1595892638