Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teljes az egyetértés külföldi szerepvállalásaink fontosságáról

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2007. november 13. 13:30

A Külügyi Bizottság nyílt ülésén tartott előadást Szekeres Imre honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség helyzetéről, reformjáról, külföldi szerepvállalásairól. Utóbbinak a szükségességével minden fél egyetértett.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter többek között beszámolt arról, hogy lezárult a haderőreform.

A következő évtizedben a könnyűlövészek mellett a Magyar Honvédségben megteremtik a közepes erőt jelentő harci járművekre épülő csapatok új rendszerét. Fejlesztik a híradástechnikát, a helikopteres szállítást és a harctéri felderítési képességet.

– A magyar honvédség csapatainak legvalószínűbb alkalmazása a külföldi válságkezelő műveletekben, s több nemzeti kötelékekben való műveleti részvétel. Azt döntöttük el, hogy a magyar honvédségnek hazai és nemzetközi feladatokra ugyanazokkal a képességekkel kell rendelkeznie – jelentette ki a honvédelmi miniszter, aki kitért arra is, hogy Magyarország számára a balkáni régió stabilitása
közvetlen nemzeti érdek, ezért vesz részt a balkáni műveletekben a külföldön
szolgálatot teljesítők közül a legtöbb magyar katona, összesen mintegy hatszáz.

Szekeres Imre közölte: reményeik szerint december 10-én megszületik a Koszovó
jövőjéről szóló döntés.

Németh Zsolt, a Külügyi Bizottság fideszes elnöke azt mondta, hogy a Pápára tervezett NATO légi szállító bázist a Fidesz éppúgy teljes mellszéleséggel támogatja, mint az afganisztáni missziót, sőt a magyar misszió idejének meghosszabbítását is. Ugyanakkor aggodalmát fejezte ki abban a tekintetben, hogy a sűrűn emlegetett – NATO által meghatározott – két százalékos költségvetési ráfordítást nem kapja meg a honvédség.

Szekeres Imre reagálva az elhangzottakra kijelentette, hogy nem csupán az elköltött pénz, hanem az elvégzett munka is számít, ugyanakkor ha a Fidesznek ennyire aggasztó, hogy mennyi pénz jut a honvédekre, akkor vonja vissza azokat a költségvetési módosító javaslatait, amelyek mintegy 92 és fél milliárd forintal rövidítenék meg a tárca 2008-as költségvetését.