Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tőrbe csalták tűzszerészeinket

Szöveg: Feith László |  2008. július 23. 18:43

Az Afganisztánban végrehajtott mindkét merényletben a tűzszerészek voltak a célpontok – derült ki a helyszínre küldött vizsgálóbizottság jelentéséből, melynek publikus részeit július 23-án, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának zárt ülése után tartott sajtótájékoztatón ismertetett Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Havril András vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke.

A június 10-én bekövetkezett, Kovács Gyula posztumusz hadnagy életét követelő merénylet körülményeinek kivizsgálására felállított bizottság megállapította, hogy a robbanószerkezet földbe ásott részén volt egy másodlagos gyújtószerkezet, amelyet távirányítással hoztak működésbe. A végrehajtás módja rendkívül körültekintő előkészítést, szervezést, a tűzszerészek folyamatos megfigyelését, nemkülönben a legmodernebb eszközök alkalmazását feltételezi.

A második, július 12-én történt esetnél már több a homályos pont. A helyszínre kiérkező tűzszerészparancsnok – aki egyébként részt vett az előző merénylet körülményeinek feltárására életre hívott bizottság munkájában, illetve a tapasztalatok feldolgozásában – nem szándékozott megközelíteni a robbanótestet, az afgán rendőri kíséret mellett célmegjelölést ment végrehajtani a területre, miután a mesterlövészpuskával végrehajtandó megsemmisítés mellett döntöttek. A detonáció ekkor következett be, tisztázatlan körülmények között; annyi tűnik biztosnak, hogy a Nemes Krisztián posztumusz őrnagy halálát okozó robbanást egy primitív, taposóakna-szerűen működő eszközzel követték el.

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnok-helyettese, Benkő Tibor vezérőrnagy által vezetett vizsgálóbizottság megállapítása szerint mindkét esetben a tűzszerészek voltak a célpontok; a csapdákat jól előkészített, a legkiválóbb szakembereket is megtévesztő módon telepítették az elkövetők.

1595878530
A két tragikus esemény azt is jelzi, hogy katonáink aszimmetrikus fenyegetéssel néznek szembe, ahol a legkorszerűbb eszközöket primitív megoldásokkal kombinálva alkalmazzák, ráadásul nem állnak rendelkezésre kellő mértékben nemzetközi tapasztalatok.

Mindezek ellenére a honvédelmi vezetés nem tervezi a tűzszerészek hazahívását, és a következő váltásra készülő szakemberek egyike sem lépett vissza a feladattól.

Havril vezérezredes elmondta még, hogy intézkedett egy munkacsoport létrehozásáról is, amely a Benkő tábornok vezette vizsgálat tapasztalatait bedolgozza majd az afganisztáni misszió felkészítési tematikájába.

A sajtótájékoztatón felolvasták Sándor Tamás alezredes nyílt levelét is. Ebben az MH PRT-4 megbízott parancsnoka úgy fogalmaz: a tragédiákkal kapcsolatban a magyar médiában megjelent adatok, elferdített tények alapvető biztonsági kockázatot jelenthetnek a táborra és a teljes állományra nézve. A két haláleset ugyanakkor még eltökéltebbé, összetartóbbá tette a magyar közösséget, s a táborban nem volt, és jelenleg sincs semmilyen bizonytalanság, „lázadás-közeli állapot" – írja nyílt levelében Sándor Tamás alezredes.

1595878531
1595878531
1595878531

Fotó: Galovtsik Gábor