Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új parancsnok a Vegyivédelmi Központ élén

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. június 30. 13:54

Zelenák János mérnök ezredes, a Magyar Honvédség Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ parancsnoka szerdán, a MH LEK 2 Raktárbázisban megtartott ünnepélyes rendezvényén adta át a csapatzászlót Micskey Gusztáv mérnök alezredesnek, aki július 1-i hatállyal veszi át a parancsnoki tisztséget.

Zelenák János 1996-tól szolgált a központ parancsnokaként. Az ezredes 2010. július 1-től 2014. július 15-ig tartós külszolgálatra megy Csehországba, ahol a NATO Vegyi, Biológiai és Nukleáris Védelmi Kiválósági Központ igazgató-helyetteseként szolgál majd.

A rendezvényen részt vett Orosz Zoltán vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnök-helyettese is, aki köszöntő beszédében azt  mondta: a szervezet éléről olyan parancsnok távozik, aki közel másfél évtizedig meghatározta az alakulat és a közösség életét. „Az átadó parancsnok sikerének teljében, a központ parancsnoki beosztásában eltöltött több mint 14 év után sikerekben és tapasztalatokban gazdagodva, elöljárói elismeréseként kerül új, magasabb beosztásba", fogalmazott a vezérkari főnök-helyettes.
Mint mondta, a Vegyivédelmi Információs központ rendeltetése, alaptevékenysége a vegyi, biológiai és sugárhelyzetre, a katonai környezet biztonságra vonatkozó információk gyűjtése, nyilvántartása, folyamatos elemzése, a káros következmények előrejelzése és értékelése, a MH

1595904017
felső vezetésének tájékoztatása. „A katonai szervezet komoly szakmai és katonai hagyományokkal rendelkezik, ennek elismeréseként az alakulat alapításának negyvenedik évfordulóján miniszteri zászlószalagot kapott. Fennállásának negyven évét a szövetségi feladatokban való aktív, folyamatos részvétel, a meglévő képességek folyamatos fejlesztése és az erőforrások függvényében az új képességek kialakítására való törekvés, a folyamatos megújulás igénye jellemezte", mondta Orosz Zoltán. Hozzátette: a központ képességeit hazai és nemzetközi elismertség is övezi. „A GAVIK elmúlt évi fő feladata volt többek között a Magyar Honvédség ABV védelmi képességének növelése érdekében – együttműködésben a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar Hadműveleti és Kiképzési Főnökség vezetésével – a MH kijelölt szervezeti és katonai állománya részére a Magyar Honvédség atom, biológiai és vegyi riasztás és értékelési rendszer számítógéppel támogatott több fokozatú irányított rendszer gyakorlat végrehajtása. A gyakorlat során az atom-, biológiai és vegyi csapásokról és eseményekről szóló adatszolgáltatás, értékelés, riasztás, mentesítő gyakorlása mellett statikus és dinamikus bemutatók keretében a vegyi sugárhelyzet felmérés és értékelés eszközrendszerének és eljárásainak bemutatására is sor került a Bakonykúti gyakorlótéren", hangsúlyozta a vezérőrnagy.

Mint mondta, a GAVIK számára az elmúlt évek dinamikus, feladatokkal megtűzdelt, jelentős elismeréseket is hozó időszak volt. „Látszik az is, hogy a központ parancsnokának lenni felelősségteljes, kihívásokkal teli feladat. Zelenák János határozott eréllyel és szakszerűséggel végezte a központ parancsnoki teendőinek ellátását", mondta a vezérkari főnök-helyettes, aki Zelenák János katonai pályafutásának ismertetése után azt mondta: szakmailag jól képzett katonának és jó vezetőnek lenni az élet egyik legnagyobb kihívása azok számára, kik a honvédelmet választják életük hivatásának. Mint hozzátette, Zelenák János ezzel tisztában volt és ennek megfelelően szolgált.

Az ezredes új beosztására utalva úgy fogalmazott: a Kiválósági Központban szolgálni különösen nagy lehetőség, hiszen ott a kiválók közül is a legkiválóbbak dolgoznak, az a munka pedig, melyeket kidolgoznak a jövőben többek között a mérnök ezredes vezetésével, valamennyi NATO tagország szakszolgálati részére iránymutatást jelentenek. Orosz Zoltán beszédének végén a HM Honvéd Vezérkar főnökének nevében emlékplakettet adományozott a külszolgálatra vezényelt parancsnoknak.

Micskey Gusztávnak címezve a vezérkari főnök-helyettes azt mondta: életpályája sokban hasonlít az átadó parancsnok pályafutására. „Felkészültsége, tapasztalata alapján alkalmasnak láttuk a központ parancsnoki teendőinek ellátására", tette hozzá. Végül úgy fogalmazott: a beosztott állománytól magas fokú szakmaiságot, rendet, lojalitást, együttműködő készséget és meg nem alkuvó szakszerűséget vár el.

1595904017

A csapatzászló átadás-átvétele után Zelenák János kifejtette: mikor 1996 januárjában átvette a parancsnoki beosztást, a Vegyivédelmi Adatgyűjtő Értékelő Tájékoztató Főközpontot, ott még sorkatonák, gépjárművezetők és rajzolók szolgáltak. „Manuális értékelés folyt – bár az első IBM 386-osok már megjelentek -, és volt egy laptop is, ami többször volt rossz, mint jó", mondta az ezredes, majd arról beszélt, milyen szervezetet tervezett akkor létrehozni. Mint kifejtette, célja az volt, hogy profi, magasan képzett, bármikor alkalmazható, feladatait folyamatosan és magas szinten teljesítő katonai szervezetet hozzon létre, ahol a katonák egymást támogatva, jó hangulatban végzik az alkotómunkát. „Olyan szervezetet akartam létrehozni, melyet itthon és külföldön is ismernek, a szakmai munkájáért becsülik és tisztelik, mely hozzájárul a honvédség, az ország vegyivédelmi képességének fejlesztésére", tette hozzá. Mint hangsúlyozta, a központ munkáját elismerték a szolgálati elöljárók: a Magyar Honvédség vegyivédelmi főnöke, a Honvéd Vezérkar Műveleti Irányító Központ igazgatója és parancsnoka, a Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka és az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is, a NATO- és európai uniós munkacsoportokban pedig számítanak a központ szakembereinek tevékenységére. „Elismerésünket az is jelzi, hogy a legújabb értékelő szabályzat kidolgozásában és korrigálásában is részt vettünk. Kezdetektől részt vettünk továbbá a NATO Reagáló Erők Hadműveleti Értékelő Csoportjában", tette hozzá.

Az ezredes rámutatott arra is, hogy a központ számos képzést, tanfolyamot szervez magyar és angol nyelven, valamint a külföldi beosztásba készülők felkészítésére is hangsúlyt fektetnek, ahogyan több gyakorlatot is megrendeznek. Fontosabb feladataikra visszaemlékezve Zelenák János kiemelte a Paksi Atomerőmű egykori üzemzavarát, mely során rövid időn belül kellett értékelni a kialakult helyzetet. Emlékezetesnek ítélte továbbá az elveszett sugárforrás keresését és biztonságba helyezését is.

Az ezredes azt mondta: a központban hivatásos, jól felkészült, elkötelezett és odaadó csapat dolgozik. Mint fogalmazott, sokat javult a mobilitás, a telepíthetőség, és ma már nem okoz gondot magas a számítógép használata, az idegen nyelvű kommunikáció sem. „Nem jelentett megoldhatatlan feladatot a nem egészen egy hónap alatt történő költözés sem a régi-új laktanyába", tette hozzá, majd megköszönte a közös munkát és végül hozzátette: az eredmények nem a parancsnok érdemei – a parancsnok csak azt a sikert képes képviselni, amit a szervezet elért.
Néhány tanáccsal is szolgált az új parancsoknak Zelenák János. Mint mondta, türelem, hosszú távú gondolkodás és következetesség, valamint bizalom szükséges a kitűzött célok eléréséhez.

1595904017

Micskey Gusztáv kinevezett parancsnok a rendezvényen azt mondta: nagy múltú, működő, összekovácsolt szervezetet vesz át. „Minden tudásommal azon leszek, hogy a központ tovább haladjon azon az úton, amilyet elődeim kiépítettek számomra", mondta, majd úgy fogalmazott: a GAVIK egészének érdeke lesz a legfontosabb számára, hogy az elért eredmények alapján szerzett hírnevet tovább öregbítse.

Az ünnepség után Huszár János dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke, parancsnok-helyettes pohárköszöntőt mondott, amelyben úgy fogalmazott: Zelenák János egyik legnagyobb érdeme az, hogy a szervezet irányításával sikerült a gyakorlati tapasztalatot átalakítani úgy, hogy e képesség nemcsak a Magyar Köztársaság, de a szövetség modern és alkalmazható képességévé is átalakult. „A személyes felkészültség és az elmúlt időszakban végzett munka a legjobb garancia arra, hogy a Kiválósági Központ igazgató-helyetteseként tovább tudja befolyását érvényesíteni a szakmán belül. Az ezredes mindemellett a beosztottjairól is gondoskodott, folyamatosan ösztönözte őket arra, hogy képezzék magukat, ragadjanak meg minden lehetőséget arra, hogy minél jobban meg tudjanak felelni. Ez a parancsnoki magatartás vezette a központot arra a szintre, amelyen jelenleg is tart", mondta a dandártábornok.

Micskey Gusztávnak végül azt mondta: tapasztalata szintén garancia arra, hogy a központnak legyen jövője.

A rendezvény végén ajándékok átadására került sor.

1595904017
1595904017
1595904018
1595904018
1595904018
1595904018
1595904018

Fotó: Dévényi Veronika