Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra erős a magyar-lengyel barátság

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. szeptember 17. 15:18

Tizenkét év után először tartottak magyar-lengyel honvédelmi miniszteri megbeszélést Budapesten szeptember 17-én. Ezen szó volt – többek között – a kétoldalú katonai együttműködésről, a kelet-közép európai térség államainak közös biztonság és védelmi politikájáról.

Kifejezetten barátinak nevezete a kétoldalú katonai megbeszélést Hende Csaba magyar és Bogdán Klich lengyel védelmi miniszter a találkozót követő pénteki sajtótájékoztatón Budapesten. A magyar miniszter kezdeményezésére létrejött eszmecserén szóba került a kétoldalú katonai együttműködés általános helyzete, egy erre vonatkozó megállapodás előkészítése, továbbá a kelet-közép európai térség államainak egyeztetése közös biztonság és védelmi politikai szempontból.

Hende Csaba miniszter sajnálatosnak tartotta, hogy az elmúlt tizenkét évben nem volt közvetlen tárgyalás a két baráti és az ezeréves közös történelmi múltat ápoló ország védelmi vezetői között. A magyar honvédelmi vezetés kifejezett célja – egyebek mellett ezt szolgálta a mostani találkozó is – a kapcsolatok szorosabbra fűzése. Ezzel együtt, a magyar-lengyel katonai kapcsolatok kiegyensúlyozottak, mindkét fél érdekeinek megfelelnek, problémamentesek.

A megbeszélésen kiderült, hogy a két állam azonosan gondolkodik mind a NATO, mind pedig az Európai Unió jövőjéről.

Bogdán Klich hozzátette, hogy a közelgő magyar EU elnökség, majd az azt követő lengyel, arra ad lehetőséget, hogy Európa jövőjét, közös biztonság és védelem politikáját az egyeztetések mentén alakíthassa ki a két ország. Rámutatott, hazánk és Lengyelország már nem úgynevezett „új tag", hanem tapasztalatokkal és befolyással bíró állam.

Hende Csaba a legfontosabb együttműködési területek közé sorolta a missziós felkészítéssel és végrehajtással kapcsolatos konzultációkat, a csapatok kiképzését, a légierők közötti konzultációkat és a hadtörténeti, hagyományőrző tevékenységet. Ez utóbbival kapcsolatban elhangzott, hogy Lengyelország területén az első és a második világháború harcaiban mintegy negyvenezren estek el, míg hazánkban több száz lengyel hadisír található. Gondozásukról a jövőben megfelelő szinten kell gondoskodni.

 

 

 

 

 

 

 

Szöveg: Németh Zsolt

Fotó: Tóth László