Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újraavatták a megcsonkított emlékművet

Szöveg: Szűcs László |  2009. szeptember 16. 18:50

Két évvel ezelőtt garázda kezek megcsonkították a jászjákóhalmi II. világháborús emlékművet; egyebek mellett elvitték az áldozatok és a hősök neveit tartalmazó táblákat. Az emlékművet a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum segítségével sikerült felújítani, az újraavatást pedig szeptember 16-án rendezték meg a Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen.

Bensőséges hangulatú ünnepséget rendeztek szerda délután Jászjákóhalmán, a IV. Béla Általános Iskola előtt található II. Világháborús emlékműnél, amelyet 1990-ben közadakozásból állítottak fel. Az obeliszket két évvel ezelőtt csonkították meg ismeretlen elkövetők, egyebek mellett összetörték és leszerelték az áldozatok neveit tartalmazó táblákat.

Az emlékmű felújítása néhány hónappal ezelőtt, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum pénzügyi támogatásával kezdődött meg. Elsőként a névtáblák pótlását végezték el, s amelyek felszerelése után újraavatták az emlékművet.

1595891423
„A névtáblák visszahelyezésének időpontját szándékosan választottuk szeptember 1-hez, azaz a II. Világháború kitörésének hetvenedik évfordulójához közelítve. Ahhoz a dátumhoz, ahhoz a történelmi eseményhez illeszkedve, amely Jászjákóhalma lakosai közül oly sok áldozatot szedett!" – hangzott el az ünnepségen, amelyen részt vett dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, és Járvás István országgyűlési képviselő is.

A rendezvény elején a község Népdalköre elénekelte a Himnuszt, majd a településen élő Lukácsi Katalin – az egri Hittudományi Főiskola hallgatója – elszavalta Radnóti Miklós, Erőltetett menet című költeményét. A továbbiakban a Népdalkör tagjai katonadalokat adtak elő, majd ifjabb Lukácsi Pál a település polgármestere mondott köszöntőt.

– Ki gondolta volna húsz évvel ezelőtt, hogy egy sajnálatos és szégyenletes esemény áldozatává válik a második világháborús emlékmű, Jászjákóhalma hőseinek és áldozatainak obeliszkje? Nos, közel két évvel ezelőtt színesfém tolvajok zsákmányt láttak ebben az emlékműben – kezdte a beszédét a polgármester, majd hozzátette: a kezdeti felháborodás és düh gyorsan cselekvésre sarkallta a település önkormányzatát. Köszönhetően a honvédelmi miniszternek, illetve a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársainak sikerült az emlékművet felújítani.

– Az esemény tanulsága, hogy sajnos élnek köztünk olyan emberek, akik nem félnek, nem tanulnak, és nem szeretnek –

1595891423
tette hozzá Lukácsi Pál, aki szerint a félelem a gátlást adja az emberben, így félelem nélkül egy ember gátlástalannál válik. Nekünk kötelességünk felnyitni ezen emberek szemét, kinyitni a szívüket, s megszólítani a lelküket. Azért, hogy soha ne fordulhasson elő ebben a faluban és ebben az országban többet ilyen gyalázatos cselekedet – fogalmazott a polgármester.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter ünnepi beszédében hangsúlyozta: minden egyes családban, itt Jászjákóhalmán, az egész Jászságban és egész Magyarországon van egy-két olyan név, akit, ha összejön a család, visszaidéznek. Õk a háború áldozatai. Magyarországnak sajnos az a sors jutott a huszadik században, hogy két hatalmas háborút kellett átélnie. S a másodikban az ország maga is front volt.

– Katonák haltak meg, hadifogságba estek emberek, koncentrációs táborba vittek családokat, s 1945 után pedig sokakat, civileket is elhurcoltak az akkori Szovjetunióba – mondta a honvédelmi miniszter, majd kitért arra, hogy egy olyan közösségben, mint Jászjákóhalma, ahol az emberek ismerték egymást, tudták ki kinek a rokona, ki mikor járt iskolába, ki mikor és melyik alakulathoz vonult be, ki hol lakott, talán még jobban megmarad az emlékezet. Ezért volt nagyszerű, amikor ezt az emlékezetet két évtizeddel ezelőtt kézzelfogható formába öntötte a község, és felavatták a második világháború hőseinek emlékművét.

1595891423
– Ezért is örülök annak, hogy a Hadtörténeti Intézet és Múzeum segítségével sikerült ezt az emlékművet helyreállítanunk. Nem a fémtolvajok miatt, nem amiatt, hogy ma még előfordulnak ilyen bűncselekmények, hanem azért, mert ez a saját lelkiismeretünk kérdése – fogalmazott Szekeres Imre, hozzátéve: nagyon örül annak, hogy az emlékművön újra ott vannak a nevek, hiszen így a település lakói újra odamehetnek az obeliszkhez, s emlékezhetnek a háborúban meghalt rokonaikra.

Az ünnepi beszédek után a település plébánosa, Varga András áldotta meg az emlékművet, majd a IV. Béla Általános Iskola Diákönkormányzatának vezetője, Endrédi Evelin, a diákok nevében megfogadta: az iskola tanulói, tiszteletük és megbecsülésük jeléül az intézmény előtti emlékművet óvni, védeni és vigyázni fogják.

Az újraavatott második világháborús emlékművet megkoszorúzta Szekeres Imre honvédelmi miniszter, illetve ugyancsak koszorút helyezett el Lukácsi Pál polgármester, dr. Csáky Imre alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum képviselője, a helyi cigány önkormányzat vezetője, valamint a Honvéd Jász Kaszinó Kulturális Egyesület képviselője.

Az ünnepség végén az általános iskola diákjai és a helyi lakosok is elhelyezték az emlékezés virágait a település második világháborús emlékművén, majd a rendezvény a Szózattal zárult, amelyet ugyancsak a helyi Népdalkör tagjai énekeltek el.

1595891424
 

1595891424
 

1595891424
 

1595891424
 

1595891424
 

1595891424
 

1595891425
 

1595891425
 

1595891425
 

Fotó: Szűcs László