Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnep és búcsú Hódmezővásárhelyen

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. augusztus 5. 13:03

Az Afganisztánba utazó MH Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) 9. váltásának, a Koszovóba induló MH KFOR Kontingens 3. váltásának búcsúztatója és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 62. Lövészzászlóalj zászlóadományozó ünnepsége zajlott csütörtökön, a Magyar Összhaderőnemi Parancsnokság szervezésében.

Hódmezővásárhelyen, a Kossuth téren Dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a város által az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 62. Lövészzászlóaljnak adományozott zászlóról elmondta: „Az alegység zászlót az a zászlóalj kapja, mely harmadízben kapta meg azt a NATO-minősítést, amely harcra kész állapotát jelzi". Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a Magyar Honvédségen belül erre még nem volt példa. „1300 különböző szempontnak kell megfelelni ahhoz, hogy egy alegység ilyen minősítést kapjon". Kiemelte: a zászló, melyet a város adományoz, a becsület és az összetartozás jelképe. Példaértékűnek nevezte azt az együttműködést, melyben a város és az itt szolgálatot teljesítő katonák élnek.

A rendezvényen – amelyen Benkő Tibor altábornagy, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnöke is részt vett – Lippai Péter ezredes, a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport 9. váltásának parancsnoka, valamint Kanyó László alezredes, a Magyar Honvédség KFOR Kontingens 3. váltásának parancsnoka tett jelentést az állomány felkészültségéről, majd a vezénylési parancsok ismertetésére került sor. Ennek értelmében Afganisztánba, az MH Tartományi Újjáépítési csoport 9. váltásával, valamint az ISAF egyéni beosztásaiba 272-en Koszovóba, a Magyar Honvédség KFOR Kontingens 3. váltásába pedig 205-en indulnak.

Hozzájuk szólva Dr. Simicskó István arról beszélt, hogy a városban szolgálók közül most minden negyedik katona külföldre indul. Emlékeztetett rá, hogy a veszélyekről Hende Csaba miniszter úr első útján tájékozódott, és a mostani felkészítésen már igyekezett megszüntetni a hiányosságokat. Magyarországnak kiemelten fontos a külszolgálatot teljesítő katonák munkája, hiszen általuk alakul a NATO-ban Magyarország megítélése, hírneve és becsülete – mondta az államtitkár és idézte a dandár jelmondatát: „Becsület, bátorság és helytállás." Ha ezt a hármas szempontot mindig a szemük előtt tartják, akkor nagy baj nem lehet. Okosan, nem vakmerően, de lelkiismeretesen végezzék munkájukat."- fejezte be beszédét Simicskó István. „A hódmezővásárhelyi laktanya, az itt szolgáló katonák immár a város elválaszthatatlan részét képezik" – fogalmazott Dr. Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere.

A városvezető beszéde után Szloszjár Balázs alezredes, a Bocskai István Lövészdandár 62. Lövészzászlóalj parancsnoka vette át a zászlót, majd Dr. Korsós Ágnes, Hódmezővásárhely címzetes főjegyzője kötötte fel rá a szalagot. Az ünnepségen ezután a történelmi egyházak képviselői megszentelték és megáldották az egyik felén a zászlóalj, a másik oldalán a város címerével díszített zászlót. Szlojszár Balázs köszönte meg Hódmezővásárhely városának az adományt, majd az 1873-as szolgálati szabályzatot idézve kijelentette: a zászló a honvédek szentsége, dicső záloga azon bizalomnak, melyet a haza harcosainak vitézségébe helyez. Mint mondta, az elvárás, a parancs napjainkban is időszerű. „A 62. zászlóalj katonái ezután méltó lobogó alatt küzdhetnek a haza, és ezen belül Hódmezővásárhely dicsőségéért", zárta válaszbeszédét a parancsnok.

 

 

Fotó: Dévényi Veronika