Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

V4 védelmi miniszteri értekezlet Csehországban

Szöveg: kormany.hu |  2012. május 4. 19:00

Hende Csaba honvédelmi miniszter a Visegrádi Együttműködés (V4-ek) országainak védelmi miniszteri találkozóján vett részt a soros elnökséget adó Cseh Köztársaságban, Litomericé városában május 3-4-én.

A Visegrádi Együttműködés országainak – Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország – védelmi miniszterei a megbeszélésen áttekintették a cseh V4-es elnökség alatt elért eredményeket és a további együttműködés irányait.

A tanácskozáson a felek tárgyalásokat folytattak a közös EU Harccsoport kialakításának helyzetéről, a NATO szövetségi rendszerén belüli együttműködésről, valamint a V4-országok lehetséges közös képességfejlesztéseiről.

A visegrádi négyek védelmi együttműködésének legfontosabb eleme a közös uniós harccsoport 2016-ra tervezett felállítása.

Hende Csaba honvédelmi miniszter az ülésen üdvözölte, hogy Lengyelország vállalta a V4 EU Harccsoport keretnemzeti feladatait. A több mint 3000 fős harccsoportot 2016. január elsejével hozzák majd létre, és 2016 első félévében fog készenléti szolgálatot adni.

A miniszterek tárgyalásukon megerősítették az áprilisi brüsszeli NATO védelmi miniszteri értekezleten ismertetett „Felelősség az erős NATO-ért"  című közös V4-es nyilatkozatban kinyilvánított elkötelezettségünket. A V4-országok tovább erősítik a kétoldalú, a regionális és az ennél is szélesebb körű többnemzeti együttműködés útján a közös védelmi képességeiket, fokozzák hadseregeik interoperabilitását és tevékenyebb szerepet vállalnak a nemzetközi közösségben, különösen a NATO-ban és az EU-ban.