Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Védelmi kérdésekben is új korszak kezdődik

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. november 18. 7:58

A Lisszaboni Szerződés előírja az EU-tagállamok kölcsönös együttműködését védelmi területen is, ami hasonlatos a kollektív védelemről szóló NATO-cikkelyhez, és e két kötelezettségvállalást össze kell hangolni a két szervezet között – hangsúlyozta Szekeres Imre Brüsszelben, az uniós országok védelmi minisztereinek tanácskozása után.

Mint a honvédelmi miniszter újságíróknak elmondta, az EU reformszerződése ebből a szempontból új korszakot nyit, hiszen az EU- és a NATO-tagországok köre csak részben fedi egymást, így szükséges tisztázni a védelmi kötelezettségvállalások konkrét tartalmát, és egymást kiegészítő rendszereket kell alkotni a NATO-ban és az EU-ban.
Így például tisztázni kell – fejtette ki -, hogy legyenek-e külön katonai tervező rendszerek, gyors reagálású erők, illetve harccsoportok.

A miniszter hozzátette, hogy míg ezeknek a kérdéseknek a megvitatása az unióban a Lisszaboni Szerződés előírásainak konkretizálási folyamatát jelenti, addig a NATO-ban készül a szövetség új stratégiai koncepciója, amelynek választ kell majd adnia ugyanezekre a kérdésekre. E két ágon zajló munkára egy-másfél év áll rendelkezésre, tehát a 2011 első felében a soros EU-elnökséget adó Magyarországra fontos szerep hárul – hangsúlyozta Szekeres Imre. Személyes véleményeként hozzátette, hogy az EU-nak és a NATO-nak nem földrajzi elosztási szempontok szerint kell egymást kiegészítenie, hanem a feladatok megosztásában kell komplementaritást biztosítani. A NATO alkalmasabb a béketeremtésre és a biztonság alapfeltételeinek garantálására, az EU pedig a válságokat követő “utókezelésre".

A honvédelmi miniszter kitért arra is, hogy nem csupán a hagyományos fegyveres fenyegetés ellen vállalnak egymással szolidaritást a NATO- és az EU-országok: a NATO-nak fel kell készülnie új típusú veszélyekre is, az EU-ban pedig a Lisszaboni Szerződés a természeti vagy ember által okozta katasztrófák, valamint a terrorcselekmények következményeinek elhárítására is kiterjeszti a szolidaritási klauzulát.

Szekeres Imre beszámolt arról, hogy az EU védelmi miniszteri tanácskozásán kívül részt vett Brüsszelben a decemberi prágai kongresszusára készülő Európai Szocialista Párt tanácskozásán is. A résztvevők vitát folytattak a NATO készülő stratégiai koncepciójáról, és egyetértettek abban, hogy a NATO egyedül nem vállalhatja a biztonság garantálását, hanem partnerekre van szüksége. Emellett a transzatlanti szövetségen belül meg kell jelenjen az európai politika önálló arculata.

A szocialisták találkozóján Afganisztánról is beszéltek, és arra helyezték a hangsúlyt, hogy kell ugyan segíteni Afganisztánban a kiképzést és a polgári fejlesztést, valamint egyelőre a nemzetközi katonai jelenlétre is szükség van, de a legfontosabb lenne egy hiteles, elfogadható afgán kormány létrejötte, amely kézben tudja tartani az országot.

Magyarország nem növeli afganisztáni katonai létszámát, hanem bizonyos átcsoportosítást hajt végre. Hazatér az a negyven magyar katona, akit kifejezetten az afgán elnökválasztás biztosítására vezényeltek oda, ugyanakkor növekszik a tartományi újjáépítési csoport létszáma. Új magyar feladat az afgán helikopter-kezelők kiképzése – közölte Szekeres Imre.