Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szlovákia megduplázza kontingensének létszámát

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 18. 8:34

Szlovákia 250 fős csapaterősítést küld Afganisztánba az ottani NATO-haderő kötelékébe; ezzel a kétszeresére emeli a közép-ázsiai országban állomásozó kontingensének létszámát – jelentette be a szlovák kormányfő Londonban.

Robert Fico brit hivatali partnerével, Gordon Brownnal közös sajtótájékoztatón tette meg bejelentését.

Jelenleg összesen 246 szlovák katona állomásozik Kabulban és Kandahár tartományban. Egyelőre nem lehet tudni, hogy az újonnan érkezők Afganisztán melyik részén fognak szolgálatot teljesíteni.

A brit kormányfő korábban elmondta, igyekszik meggyőzni az európai NATO-szövetségeseket, hogy pótlólag küldjenek még összesen ötezer katonát Afganisztánba. Gordon Brown most úgy nyilatkozott, Nagy-Britanniát is beleértve összesen tíz ország kész további csapatokat felajánlani. Szavai szerint London 500 fős csapaterősítést küld az ázsiai országba, azzal a feltétellel, hogy a többi NATO-szövetséges is növeli katonai hozzájárulását. Nagy-Britannia jelenleg 9 ezer katonát állomásoztat Afganisztánban.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár úgy nyilatkozott kedden Edinburgh-ban, a szövetség parlamenti közgyűlésén, hogy néhány héten belül “jelentős" csapaterősítés bejelentése várható.