Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ZMNE: kétszáz év és kettős búcsú

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2008. július 19. 11:15

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem közössége 459 fős végzős hallgatója mellett az Üllői úti kampusztól is elbúcsúzott a július 18-ai kibocsátó ünnepségen. A következő tanév ugyanis már az összes kar számára a Hungária körúti bázison kezdődik el. S mivel a magyar katonai felsőoktatás az idén ünnepli 200. évfordulóját: érthető az idei tanévet lezáró ünnepség különlegessége.

A végzősök, jogállásuknak megfelelően egyenruhában, illetve – idén először – talárt viselve fogtak kezet a rektorral, illetve a dékánokkal.

Ünnepi beszédében dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter természetesen gratulált a végzős hallgatóknak, majd megemlékezett az intézmény, illetve jogelődjének kétszáz éves fennállásáról. Az itt folyó tudományos munkát méltatva kiemelte: az egykori Ludovika-akadémia életre hívó pontosan tudták, hogy a nemzeti tisztképzés az állam szuverenitásának legfőbb feltétele és a ZMNE ma is ennek szenteli életét. Hangsúlyozta: a honvédelmi tárca támogatja az egyetemen zajló magas szintű tudományos tevékenységet. Hozzáfűzte: az intézmény rekonstrukciója szeptemberig befejeződik.

Professzor dr. Szabó János rektor beszédében elmondta, hogy az egyetemi szintű képzés záróvizsga átlaga 4.14, ami alig marad el az elmúlt tanév 4,17-es átlagától.

A 2007/2008-as tanévben a felsőfokú vezetőképző tanfolyamon nyolcan végeztek, közöttük, mint társai által megválasztott „primus inter pares" azaz első az egyenlők között Labádi Lóránt mérnök ezredes. A régi típusú egyetemi szintű alap-és kiegészítő képzésben a Kossuth Lajos Hadtudományi Karon 62 fő (42 honvédtiszt, 11 rendőr, 9 polgári hallgató, míg a Bolyai János Katonai Műszaki Karon 99 hallgató (13 honvédtiszt, 86 polgári) kapott diplomát. Az új típusú mesterképzésben 51 polgári hallgató végzett. A főiskolai (régi típusú) képzésben a hadtudományi karon 54-en (27 honvédtiszt és 27 rendőr); a műszaki karon pedig 33 honvédtiszt fejezte be tanulmányait.

Az új típusú felsőoktatási alapképzésben (BSc) a hadtudományi karon 23 rendőr és 29 polgári hallgató, míg a műszaki karon 118 fő polgári hallgató szerzett diplomát. A végzősök között összesen 114 hölgyet találunk. Az egyetemen folyó doktori képzésben 191 fő folytatta sikeresen tanulmányait, 52-en védték meg eredményesen értekezésüket és kaptak doktori (PhD) fokozatot.
Bencze József rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány hangsúlyozta, hogy a rendőrség és a határőrség összeolvadása „logikus" folyamat része. Hozzáfűzte: a frissen végzett magyar határőrök felelősségteljes munkát fognak végezni az Európai Unió határszakaszain.

1595878508
1595878508
1595878509
1595878509

Fotók: Tóth László, ZMNE