Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédségi élménynapot és repülést nyertek a kreatív iskolások

Lezárult a „Mit jelent számomra a haza, a hősiesség, a katonaság, a biztonság?” pályázat

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2022. december 22. 20:09

Első alkalommal hirdette meg a Magyar Honvédség a „Mit jelent számomra a haza, a hősiesség, a katonaság, a biztonság?” című rajzpályázatát, amelyre általános és középiskolás diákok küldhették el pályaműveiket.

6

A honvédség társadalmi kapcsolatait erősítő projekt óriási sikere, még magát az ötletgazdát is meglepte. Több mint 1700 alkotást kellett véleményeznie a Magyar Honvédség Parancsnoksága Társadalmi Kapcsolatok és Életpálya Fejlesztési Főnökség által felkért szakmai zsűrinek. A honvedelem.hu oldalon a látogatók választhatják ki, hogy a zsűri által elismert művek alkotóin túl, kik kapjanak még elismeréseket.

A szakmai zsűri már meghozta döntését. Az egyéni pályaművek és a legeredményesebb iskolák a közelmúltban vehették át a „nyereményeket.” Az általános iskolások kategóriájában első helyezést ért el Bánhegyi Emese Kincső, a mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Technikum nyolcadik osztályos tanulója. Második helyezettként Uzdi Attila, a Debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola hatodikos, harmadikként pedig Hajtó Annamária, a Thuri György Gimnázium Vásárhelyi András Tagiskola nyolcadikos tanulója vehette át az egyhetes nyári tábort és ajándékcsomagot tartalmazó elismerését.

19

A középiskolások közül a képzeletbeli dobogó legfelső fokára Ragola Erika, a Kisalföldi ASZC Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola diákja állhatott fel. A második és harmadik helyezésért járó ajándékokat Kinter Orsolya, a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium, Technikum és Kollégium, illetve Gonda Alexandra, a Gorsium Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum tizedik osztályos tanulói vehette át.

Utóbbi kategóriában az életkori sajátosságokat figyelembe véve, már lényegesen nagyobb mozgástere volt a szervezőknek. A díjazottak az ajándékcsomagok mellett egyedülálló lehetőségként kipróbálhatják, hogy milyen a Magyar Honvédség helikopterén utazni.

A legaktívabb iskolának a Debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola bizonyult. A pályázatban résztvevő diákok egy honvédségi élménynap keretein belül ismerkedhetnek meg közelebbről a katonák mindennapi életével és feladataival. A díjazottaknak járó ajándékokat Beluzsár Tamás, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Társadalmi Kapcsolatok és Életpálya Fejlesztési Főnökség Főnöke, személyesen adta át.

„Feladataink ezzel még korántsem értek véget” - mondta a díjátadókat követően el Beluzsár Tamás. Folyamatban van ugyanis a 21 különdíjas diák ajándékainak átadása, és hamarosan megkezdődik a közönségszavazatok kiértékelése is. A pályaművek pedig a megszokottakkal ellentétben nem kerülnek vissza az alkotókhoz, mivel azokat az év végi karácsonyi látogatások alkalmával a családjuktól távol szolgálatot teljesítő, missziós feladatokat ellátó katonákhoz juttatták el a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetői, akik a váratlan ajándékkal könnyeket csaltak a legharcedzettebb katonák szemébe is.

A versenynek azonban még nincs vége! A közönségszavazás jelenleg is tart.

A beérkezett pályaművekre 2023. január 15-ig ittszavazhatnak.

Kapcsolódó cikkek