Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédségi szerepvállalás a Brain Bar fesztiválon

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Szakál Szebáld, Horváth Sztaniszláv |  2023. szeptember 23. 13:33

A honvédség toborzókampányának egyik arca, Rozs Gergely hadnagy és Siklósi Gergely őrmester, párbajtőröző olimpikon is válaszolt az érdeklődők kérdéseire a Brain Bar jövőfesztiválon, Budapesten, a Városligetben található Magyar Zene Házában, szeptember 22-én, pénteken.

„A testnevelés szerepe a honvédelemben vitathatatlan!” – ez a mondat szerepelt a Change my mind (Változtasd meg a véleményem) elnevezésű vitaszekció feketetáblájára írva, a Brain Bair jövőfesztivál második napján. Rozs Gergely hadnagy az iskolai táblán olvasható tételmondatról beszélgetett azokkal a fiatalokkal, akik a nagyszabású rendezvény főbejáratához igyekezve megálltak egy gyors eszmecserére.

Rozs Gergely hadnagy alapvetően a katonai testnevelésről, a testnevelő tisztek képzéséről, a testnevelés, a sport katonák felkészítésében játszott szerepéről, a honvédségi fizikai állapotfelmérésről, illetve katonai pályafutásáról beszélt a rendezvény szabadtéri helyszínén. „Igyekeztem alaposan felkészülni a kérdéskörben, háttéranyagot gyűjtöttem, mert szerettem volna, ha egy-egy váratlan, érdekes kérdésre is megfelelő, szakmai választ tudok nyújtani. Öt-hat fő ült le beszélgetni velem, ötletes kérdéseket kaptam, így minden tudásomat, tapasztalatomat kamatoztatni tudtam a válaszaimban” – értékelte a szereplését a népszerű katona, aki az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából, az Országház előtti ünnepélyes tisztavatáson tette le tiszti esküjét. Rozs hadnagy elmondta, hogy rendkívül pozitívan élte meg az eszmecserét, sokat tanult belőle és reményei szerint hozzájárul ahhoz, hogy beszélgetőpartneri tájékozottságát árnyalja.

2023.09.22_Miniszteri_brain_bar-4

Siklósi Gergely őrmester, olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó a délutáni órákban erősítette a honvédelmi jelenlétet a többezer látogatót vonzó programsorozaton. Az MH Sportszázad tagja a sport és a katonaság szerepéről, a honvédelem tantárgy oktatásáról, illetve más felmerült témákra reflektálva beszélgetett két-három tucatnyi látogatóval. „Tizenkilenc éve vívok, Budapestre tizennyolc évesen kerültem fel, 2017 júniusában csatlakoztam az MH Sportszázadhoz. A sport és a katonaság összefügg, ezt személyesen tudom alátámasztani, nekem nem volt szükségem átállni a sport világából a katonaságra. Katonasportoló társaimmal zökkenőmentesen teljesítettük az alapkiképzésünket, igazából csak a hierarchikus rendszert kellett megszokni, bár az alá-fölérendeltségi viszony a sportot is jellemzi. Mind a sportolói, mind a katonaélet a test edzéséről, a fegyelemről, a koncentrációról szól” – részletezte.

A Budapesti Honvéd Sportegyesület versenyzője örömtelinek nevezte, hogy a fiatalok számos különböző témával kapcsolatos kérdést tettek fel neki a vitaklubszerű helyszínen. „Ide tartva alapvetően arra gondoltam, hogy magasabb horderejű dolgokról is szívesen beszélek, de egyrészt van olyan, ami nem az én hatásköröm, másrészt a sport és a honvédelem kapcsolatával indítottam. Az már csak ráadás, hogy ebből a felütésből ment tovább a beszélgetés más, talán ennél is komolyabb, fajsúlyosabb témák felé, amelyek jelentős érdeklődést váltottak ki” – értékelte a katonasportoló.

2023.09.22_Miniszteri_brain_bar-27

A NATO Innovációs Alap (NIF) és az Észak-atlanti Védelmi Innovációt Ösztönző Mechanizmus (DIANA) felsővezetői csütörtökön a katonai-védelmi szövetség innovációs stratégiájáról és a kihívások eredményeiről tartott pódiumbeszélgetésen vettek részt a Brain Bar fesztiválon. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a hazai biztonságpolitikát, az orosz-ukrán háború fejleményeit és várható következményeit értékelte egy péntek délutáni pódiumbeszélgetésen. Az angol nyelvű beszélgetésen az amerikai Martin Gurri, korábbi CIA-elemző és Brendan McNamara amerikai védelmi elemző is részt vett.

A Böszörményi-Nagy Gergely vállalkozó, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet fenntartó MOME alapítványi elnöke által 2015-ben alapított Brain Bar rendezvénysorozat Európa legnagyobb jövőfesztiválja, amelyet évről-évre megrendeznek. Az idei fesztivál témája a mentális egészség világszintű válsága, a test és a lélek egyensúlya.

Kapcsolódó cikkek