Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Huszárkiképzés a Ludovikán

Szöveg: Kollár Csaba rendőr őrnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. február 19. 9:28

A napokban tartották a Ludovika Huszár Díszszakasz első negyedéves edzőtáborát a Ludovika Huszár Lovarda lovaskomplexumában.

A kiképzés célja a huszárvizsgára történő felkészítés és a további lovas ismeretek elsajátítása volt. Ezekben a napokban a díszszakasz tagjai bővíthették ismereteiket történelmi, alaki, továbbá a bemutatott huszár hagyományőrzés alapját képező, az első világháború idejéből származó szolgálati és egyéb szabályzatismeretből. Emellett természetesen lovas és katonai hagyományőrző elméleti és gyakorlati foglalkozásokon vettek részt.

20220218-ludovika-diszszakasz (1)

Az edzőtábor során a kötött napirendhez alkalmazkodó gyakorlati képzéseket tartottak, amelyek során a lovak és lovasok elsősorban a díszelgési feladatok alegységben történő végrehajtását gyakorolták. A huszár hagyományőrzés szerves részét képező lovaglási ismeretek mellett a lószerszámok, a lovak anatómiájának ismerete, valamint a huszár- és csapathagyományok képviseletének fontossága és részletes elmélyítése is nagy hangsúlyt kapott.

20220218-ludovika-diszszakasz (2)

A képzés szakmai hátterét Kollár Csaba rendőr őrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Huszár Lovarda igazgatóhelyettese, Fülöp Sándor, a huszár lovarda szakmai vezetője, valamint a Honvédelmi Minisztérium katonai hagyományőrzéssel foglalkozó szakállományából Magyar Gusztáv honvéd hadnagy biztosította, segítve ezzel a díszszakasz tagjait az alapító okiratban is előirt éves minősítő elméleti és gyakorlati vizsgára faló felkészülésben.

20220218-ludovika-diszszakasz (3)