Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Húszezer embert evakuáltak egy világháborús bomba miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. február 15. 5:59

Húszezer embernek kellett elhagynia lakóhelyét vasárnap a észak-franciaországi Caen városában, ahol egy II. világháborús bombát hatástalanítottak. A tűzszerészeknek egy 500 kilogrammos, feltehetően az 1944-es normadiai partraszállásból visszamaradt amerikai robbanószerkezetet kellett hatástalanítaniuk.

A bombát január végén találták a város központjában, az egyetemi campuson folyó építkezések területén. A biztonságos hatástalanításhoz a normandiai város lakosságának 15 százalékát evakuálták a hatóságok, mielőtt 800 méteres körzetben lezárták a városközpontot.

Az átmeneti kitelepítés idején a lezárt területet járőrökkel és helikopterrel ellenőrizte a rendőrség, hogy megakadályozza a betöréseket a kiürített lakásokban. Franciaország egyik legjelentősebb tűzszerészi akciója és lakossági kitelepítése tíznapos előkészítést igényelt. A lakókat a helyi kongresszusi központba szállították, ahol felkészültek az emberek egész napos fogadására.

A bombát végül a tervezettnél rövidebb idő alatt sikeresen hatástalanították, majd egy katonai bázisra szállították, ahol azonnal megsemmisítették. A lakók kora délután visszatérhettek lakásaikba.

Délelőtt egy másik II. világháborús, szintén 500 kilogrammos bombát is hatástalanítottak a tűzszerészek Caen északi határában, egy lakatlan körzetben; ott nem volt szükség emberek evakuálására.