Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Idén is megrendezték a Huszárvasárnapot Sopronban

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület |  2022. március 19. 8:33

Immár 5 éve szokás, hogy március közepén huszáros témájú családi napot szerveznek Sopronban. A Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület által működtetett, idén 10 éves Orsolya téri Huszármúzeumban, valamint a téren már délelőtt 10 órától várták az érdeklődőket statikus és dinamikus bemutatókkal, valamint szakmai vezetésekkel.

20220318-huszarvasarnap  (4)

A legérdekesebb talán a most debütáló új képesség, a lovas géppuskás osztag tűzlépcsőjének (géppuska, tartozékok és bizonyos mennyiségű lőszer) bemutatása volt, amit a Honvédelmi Minisztérium szakmai és anyagi segítségével elkészült autentikus málhanyergeken szállítva mutattak be, megfelelően szoktatott lovakkal. A katonai hagyományőrzők ebben az esetben is egy régi képesség megőrzését és újjáélesztését végezték el, hiszen nem csak a Magyari Királyi Honvédség rendelkezett ezzel a felszereléssel, de több szövetséges haderő (például: német, brit) is rendelkezik, vagy a közelmúltban újjáteremtette ezt a különleges, járművek által korlátozottan járható terepen is alkalmazható szállítási lehetőséget, amelyről így most már ismét van felhasználható magyar tapasztalat is.

20220318-huszarvasarnap  (6)

Délután hatalmas érdeklődés mellett egy öt helyszínes családi kalandjáték vette kezdetét, amely során a magyar lovasság több korszaka is életre kelt. Akik vasárnap a belvárosban sétáltak, megannyi izgalmas helyszínt találtak. A séta során megismerhették a ’48-as honvédeket, az első és a második világháború huszárjait. Megelevenedtek a korabeli katonai táborok; fegyverbemutatók színesítették a napot, de felbukkantak lovas járőrök és mindenféle csákócsodák is. A járási tartalékos századnak a katonai toborzókkal közös bemutatói, valamint a tatai helyőrségi zenekar koncertje pedig megteremtették a kapcsolatot a hajdanvolt és a jelenkor magyar katonái között.