Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Így telnek a növendékek napjai a nyíregyházi honvéd kollégiumban

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Nagy Gábor és Szabó Lajos zászlós archívuma |  2021. november 8. 7:08

Az augusztus 31-ei évnyitó után elkezdődött a 2021/2022-es tanév a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium Nyíregyházi vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégiumába bevonuló diákok számára. Az azóta eltelt időszak tapasztalatairól Horváth András alezredessel, a kollégium vezetőjével beszélgettünk.

Nagy Gábor_megnyitó (1)

„A kollégium huszonhárom növendékének napirend szerint minden reggel hat órakor van ébresztő, amit tíz perces fizikai felkészítés követ. A reggelit és a körletszemlét követően elindulnak a gimnáziumba, majd visszaérkezés után, hetente kétszer 45 perc honvédelmi foglalkozáson vesznek részt. A honvéd kadét közismereti képzés, amelyet elvégeznek, szerteágazó ismereteket biztosít számukra négy éven keresztül. Az első évben, szeptemberben az alaki foglalkozásokra helyeztük a hangsúlyt, majd hadtörténeti ismereteket szereztek a növendékek. A fizikai állóképesség javítása érdekében úszni visszük őket, emellett megismerkedhetnek a tájoló és a térkép használatával, valamint egészségügyi képzésen is részt vesznek. Ez az első három hónap programja” – avatott be az alezredes, aki azt is elárulta, miért különösen fontos a képzésen való részvétel a növendékeknek.

Szabó_Lajos_zászlós_tanévnyitó (1)

„A koronavírus-világjárvány közel másfél éve ütötte fel a fejét. Emiatt éppen ők, a jelenleg kilencedikes korosztály az, akik hosszú ideig leginkább online oktatáson vettek részt, ezért nagyon nehéz volt számukra visszaszokni a kötöttségekhez. Érzékelhető a változás, hiszen napirend szerint élnek” – mondta az intézmény vezetője.

A növendékek - a honvédelmi képzésen való részvétel mellett - kötelezően angol nyelvet tanulnak, emelt szinten. A heti négy nyelvórán kívül a további tantárgyak ismereteinek elsajátítására is motiválják a diákokat ösztöndíjjal, ami már 3,51-es átlag felett jár. 4,51-es átlagért akár havi 48 ezer forintot is kaphatnak a tanulók az első féléves bizonyítvány átlaga alapján, a következő félévben. A kötelező szilenciumi órákon kívül informatika, repülés-pályaorientációs, valamint hamarosan robotika-informatika szakkörre is járhatnak a növendékek. A Szent Márton naphoz, a felderítők védőszentjéhez kötődő hétvégi programon éjszakai menetet fognak teljesíteni a Sóstói erdőben, valamint játékos programokon keresztül ismerkednek meg a katonai pályával.

Nagy Gábor_megnyitó (2)

A kollégium a Nyíregyházi Egyetem kampuszán belül, különálló épületekben működik, kétágyas szobákkal és internet csatlakozással. Emellett a teakonyhát, valamint az egyetem sportlétesítményét is használhatják a bentlakók. A kollégium vezetője azt is elmondta, milyen szempontokra érdemes odafigyelnie annak, aki a jövő tanévben szívesen csatlakozna a honvéd kollégium növendékeihez. „Fontos, hogy érdeklődjön a honvédelem iránt, valamint megfeleljen a felvételi követelményeknek, melynek része az egészségügyi, illetve a fizikai felmérés. Mindezt egy személyes beszélgetés követ majd, ahol meggyőződünk arról, hogy nem csak a szülő, hanem valóban a diák szeretne részt venni a Honvéd Kadét Programban” – árulta el az alezredes.

Szabó_Lajos_zászlós_tanévnyitó (3)
Kapcsolódó cikkek