Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

India jelentkezett az egyik brit repülőhordozóért

Szöveg: Háború Művészete |  2009. november 18. 7:11

Nagy-Britannia védelmi minisztériuma komolyan megfontolja, hogy az általa megrendelt és a közeljövőben megépítésre kerülő két repülőgép-hordozója közül az egyiket eladná költségmegtakarítás gyanánt. India azonnal benyújtotta érdeklődését a repülőgép-hordozó megvásárlására.

Nagy-Britannia két repülőgép-hordozó – Queen Elizabeth és Prince of Wales – megépítését tervezte, amelyeket 2016-ban, illetve 2018-ban kívántak vízrebocsátani. A repülőgép-hordozók megépítésére a brit BAE Systems cég kapott megbízást. Ez év októberében vált ismertté, hogy a brit haditengerészet nem rendelkezik a két hadihajó megépítéséhez szükséges anyagiakkal, ugyanakkor a BAE Systems konzorciummal kötött szerződés értelmében már nem tud elállni a hajók megépítésétől.

A repülőgép-hordozó eladásával a brit haditengerészet mintegy tízmilliárd fontot takarít meg, amely nem csak a hadihajó költségeit tartalmazza, hanem a megvásárlásra tervezett F-35 típusú vadászrepülőgépek árának egy részét is, mivel a tervezett 138 darab helyett mindössze 50 darabot vásárolnának.

Mindeközben Nagy-Britannia és Franciaország a katonai együttműködés lehetőségeit vizsgálja, többek között a haditengerészet területén is. A francia haditengerészet mindössze egy repülőgép-hordozóval rendelkezik, és jelenleg nem is tervezi újabb hordozó rendszerbeállítását. Az elmúlt évben a francia elnök, Nicolas Sarkozy javasolta brit kollégájának, Gordon Brownnak a két haditengerészet erőinek koordinálását úgy, hogy egy hordozó állandóan a tengeren lehessen, míg a másikon karbantartást végeznek. A tárgyalások eredménye a mai napig nem ismert a közvélemény számára.