Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jobb félni, mint megijedni?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. november 18. 7:15

Orosz erődemonstráció a lengyel határnál A lengyel külügyminiszter, Radoslaw Sikorski felszólította a NATO-t, dolgozzon ki átfogó védelmi stratégiát Lengyelország és a balti államok biztonságának garantálása érdekében.Lengyelország számára továbbra is gond, hogy nyugati szövetségeseinek nincs részletes stratégiája arra az esetre, ha Varsót keletről támadás éri.

Sikorski azt követően fordult az Észak-Atlanti Szövetség főtitkárához, Anders Fogh Rasmussenhez, hogy a Wprost lengyel magazin felhívta a figyelmet egy szeptemberi közös orosz-fehérorosz hadgyakorlatra. A lap értesülései szerint a Zapad fedőnevű akció során egy esetleges lengyelországi partraszállást, a fehéroroszországi lengyel kisebbség felkelésének leverését, és nukleáris fegyverek bevetését szimulálták.

“Aggodalommal tölt el minket, hogy Oroszország katonai műveleteket hajt végre a határainkhoz közel." – nyilatkozta Sikorski a lengyel rádiónak. “Ezek a gyakorlatok nyilvánvalóan nem járultak hozzá a NATO és Oroszország közötti bizalom növeléséhez. Meg tudom érteni, ha nyugtalanságot váltanak ki a szomszédos országokban" – válaszolta Ramussen a lengyel újságíróknak. “Hozzá kell tennem, végig figyelemmel követtük a harci szimulációt, és nem tartottuk azt a szövetségre nézve veszélyesnek" – igyekezett végül nyugtatni a kedélyeket a katonai szervezet főtitkára.

Lengyelország számára továbbra is az a legnagyobb gond, hogy nyugati szövetségeseinek nincs részletesen kidolgozott stratégiája arra az esetre, ha Varsót keletről támadás éri – áll a Dziennik lengyel napilap elemzésében. Az újság értesülései szerint a nyugati államok csak egy általános forgatókönyvet vázoltak fel a lengyeleket érő esetleges támadás esetére. A balti államok tekintetében eddig még egy vázlatos terv sem született.