Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indiai katonák haltak meg lavinaomlásban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 23. 18:10

Két hatalmas lavina temetett maga alá február 23-ára, csütörtökre virradóra laktanyákat Kasmír indiai területén, a hóomlásokban tizenegy katona meghalt és nyolc eltűnt.

Az egyik lavina Kasmír indiai és pakisztáni részét különválasztó határ közelében, Bandipúr körzetben zúdult alá. A hegyről legördülő hó egy katonai dandár főhadiszállására zúdult. Itt nyolc katona holttestét ásták ki a hó alól.

Ganderbala körzetben ugyancsak egy katonai alakulat épületeit temette maga alá a hegyről lezúduló hógörgeteg, s kioltotta három katona életét.

Egyes jelentések szerint Ganderbala térségében volt még egy hóomlás, amely tíz katonai barakkot semmisített meg, de emberáldozatokat nem követelt.

A himalájai területen nem ritkák a lavinák. Ma már gyakran előre tudják jelezni a hóomlásokat, ennek ellenére Kasmírban évente sok áldozatot szednek, s gyakran katonák esnek áldozatul, mivel a vitatott hovatartozású területen sok katonai alakulat van. Tavalyelőtt Kasmírban 17 katona halt meg egy kiképzőiskolára zúdult lavinában.