Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indiai-lengyel közös könnyű harckocsi fejlesztés

Szöveg: Háború Művészete |  2010. február 19. 14:50

Az indiai BEML valamint a lengyel ORBUM cégek a napokban írtak alá együttműködési megállapodást, amelynek keretében közösen fejlesztenek különféle haditechnikai eszközöket. Első lépésként az indiai hadsereg számára dolgozzák ki egy könnyű harckocsi tervét.

Az indiai BEML cég vezetője, V.R.S. Natarajan elmondta, hogy olyan könnyű harckocsit kívánnak kifejleszteni, amely egy helikopter külső függesztményeként bármely szükséges területre eljuttatható. További közös projektekről Natarajan nem nyilatkozott. Mindazonáltal a BEML és OBRUM alkotta vegyesvállalat a jövőben az indiai Arjun harckocsi alapjain kiürítő- (evakuáló), valamint műszaki-mentésre használatos járművek gyártását is tervezi.

Az új járművek létrehozása mellett a vegyesvállalat tervezi, hogy részt vesznek az indiai hadsereg T-72 típusú harckocsijainak, valamint a BMP-2 típusú páncélozott harcjárművek modernizálásában is. A BEML már megegyezett a távlati projektek finanszírozásáról az indiai Védelmi Kutatási és Fejlesztési Szervezettel (DRDO).

Úgy tűnik a BEML „több lábon áll", hiszen a szlovák Tanax céggel is megállapodást írt alá, lázadók és terroristák ellen bevethető páncélozott járművek közös fejlesztéséről. A megállapodás értelmében a szlovák cég a fegyverzetet adja, míg magát a járművet a BEML készíti. A végső összeszerelésre Indiában kerül majd sor.

2010. február 17-én vált ismertté, hogy az amerikai Raytheon és az indiai Larsen & Toubro cégek ajánlatot tettek az indiai hadsereg T-72 típusú harckocsi állományának közös modernizációjára. Az amerikai cég infravörös célzóberendezést és elektronikai berendezéseket szállítana, míg az L&T végezné ezek beszerelését.