Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lipeckben tesztelik tovább a Jak-130 kiképző repülőgépet

Szöveg: JETfly |  2010. február 19. 14:43

A Lipeckben található harci alkalmazási és átképzőközpont megkapta az első Jak-130 típusú kiképző-harci repülőgépet, amelyen a továbbiakban végrehajtják a repülőgép csapatpróbáját, valamint tesztelik harci alkalmazásának lehetőségeit. Az orosz légierő sajtószóvivője, Vladimir Drik emlékeztetett arra, hogy az orosz légierő a közeljövőben további 12 darabot kap a típusból.

2010. január elején közölték, hogy további kísérleti repüléseket hajtanak végre a Jak-130 típussal, amelynek célja a harci repülőgép tökéletesítése. 2009-ben az orosz légierő már átvett két Jak-130 kiképző-harci repülőgépet. Január 4-én a légierő sajtószóvivője még azt nyilatkozta, hogy ebben az évben a légierő kilenc darab Jak-130 típusú repülőgépet kell, hogy átvegyen.

Ez év február elején az Irkut cég közölte a hírt, miszerint szerződést kötött Líbiával hat Jak-130 repülőgép szállításáról. Az első két gépet 2011-ben, míg a maradék négy darabot 2012-ben adja át az orosz cég. Egy darab Jak-130 típusú kiképző-harci repülőgép ára mintegy 15 millió dollár.

A kétüléses Jak-130 típust elsősorban a „4+" valamint ötödik generációs vadászrepülőgépek pilótáinak felkészítésére, képzésére fejlesztette ki az orosz cég. A repülőgépet fel lehet fegyverezni külső gépágyúkonténerekkel (23 mm-es gépágyúkkal), irányítható és nemirányítható rakétákkal, valamint hagyományos és korrekciós bombákkal.