Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indiai Mirage modernizáció

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. július 18. 20:49

Az indiai Biztonsági Tanács (CCS) a napokban jóváhagyta az 51 darab Mirage-2000-es modernizálását célzó programot – írja az Agence France-Presse. A régóta húzódó döntés most megszületett, az indiai védelmi minisztérium a közelmúltban szerződést kötött a francia Dassault vállalattal, közel 2,4 milliárd dollár értékben. A program során a Dassault vállalat munkáját a francia Thales és a MBDA vállalat is segíti majd.

A gépek fejlesztését célzó programot a közelmúltban több politikus is támadta, mely szerint ezért az összegért, a régi 1980-as években vásárolt Mirage-ok fejlesztése helyett, néhány új vadászgép beszerzése is lehetséges lenne.

A légierő vezetése hozzátette, hogy a modernizációt követően a Mirage-2000-esek már a 4+ generációt képviselnék, illetve további 20 évig hadrendben tarthatóak.

A Mirage-2000-esek modernizációs programja során a gépek új radart, fedélzeti rendszereket és többfunkciós folyadékkristályos kijelzőket, továbbá sisakcélzót, új zavaró és tűzvezető rendszereket is kapnak.

A szerződés értelmében az első 4-6 Mirage Franciaországban készülne el, a többi átalakítását már Indiában, a Hindustan Aeronautics üzemében végzik majd. Az aláírással egyidőben India bejelentette, hogy vizsgálja annak lehetőségét is, hogy szintén Franciaországtól 450 darab MICA levegő-levegő osztályú rakétát vásároljanak. A rakéták vélhetően a megújult Mirage-2000-esek arzenáljába kerülnek.

India rohamosan fejleszti légierejét. Jelenleg a légierő 32 repülőszázaddal rendelkezik, századonként 16-18 géppel, ezt a számot kívánják a közeljövőben 39,5-re emelni.