Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már csak néhány nap…

Szöveg: Szűcs László |  2011. július 19. 7:04

Hamarosan véget ér az MH EUFOR Kontingens nyolcadik váltásának féléves külszolgálata Bosznia-Hercegovinában. A váltóállomány első csoportja már meg is érkezett a szarajevói Butmir táborba. Természetesen a jelenleg még szoláglatban lévőknek az utolsó napok is kemény munkával teltek és telnek. A feladatok mellett azonban jutott idő a kikapcsolódásra, sportra, zenére is…

1595921799
Gyorsan
eltelt a fél év, a jelenleg műveleti területen lévő békefenntartóknak
már tényleg csak napok vannak hátra szolgálatukból.

Jól mutatja ezt az
is, hogy július 13-án, a délutáni órákban megérkezett a váltóállomány
első néhány katonája a Butmir táborba. Természetesen az új kontingens
kulcsbeosztásban lévő tisztjeit és tiszthelyetteseit szállító autóbusszal
másnap már néhányan el is indulhattak hazafelé. A többiek is hamarosan követik őket…

Az elmúlt héten igen figyelemre méltó esemény történt a szarajevói Butmir táborban. Az MH EUFOR kontingens első szakaszának katonái teljesítették azt a saját maguk kitűzött célt, hogy hat hónap alatt tízezer fekvőtámaszt nyomnak le szakaszszinten. Ezzel mintegy megerősítették azt az ősi mondást , amely úgy tartja: „vassal formálják a vasat, egyik ember formálja a másikat" – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Oláh Emil alezredes, a kontingens tábori lelkésze.

1595921800
A szakasz tagjai úgy érzik: ennek, a saját maguk által vállalt feladatnak is köszönhető, hogy igazi „csapatként", egymást ismerő bajtársakként, katonásan fogalmazva, összekovácsolva térhetnek vissza hamarosan Magyarországra.

Nemcsak a sport, hanem a zene terén is feltalálták magukat a magyar katonák Szarajevóban. A kontingens egyik főtisztje néhány héttel ezelőtt úgy gondolta: a zene segítségével megpróbál örömet varázsolni és egy kis színt vinni a mindennapok szürkeségébe. Megkereste azokat a katonákat, akik tudnak valamilyen hangszeren játszani, és fáradságot nem kímélve gyakoroltak azért, hogy „koncertjükkel" néhány kellemes percet szerezzenek a kontingens katonáinak. Az alkalmi zenekar produkciója nagy sikert aratott a magyar békefenntartók körében.

 
1595921800
 
1595921800

 
 Fotó: Oláh Emil alezredes