Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indulhatnak a brit Merlinek Afganisztánba

Szöveg: JETfly |  2009. november 9. 12:58

Megtörtént az első Merlin helikopter személyzetének felkészítése az afganisztáni katonai szolgálatra, miután részt vettek egy háromhetes felkészítő tréningen a US Navy Kalifornia államában lévő El Centro Naval Base kiképző központjában.

A személyzet felkészült az afganisztáni embert próbáló körülményekre, úgy mint a hőségre, a poros levegőre és a nagy tengerszint feletti magasságokon való repülésre egyaránt.

A brit királyi légierő (RAF) Oxfordshire-ben állomásozó Merlinjei, amelyek 20 fő szállítására alkalmasak, az elkövetkező időszakban Afganisztánba települnek át, hogy biztosítsák az ott állomásozó földi erők alapvető logisztikai támogatását, és növeljék az Egyesült Királyság Afganisztánban már szolgálatot teljesítő Chinook és Lynx helikopterei által biztosított szállítókapacitást, amelynek mértéke várhatóan 25 %-os növekedést fog eredményezni.

Afganisztán rendkívül szélsőséges időjárása nagy kihívást jelent ezeknek a helikoptereknek is. A tengerszint feletti nagy magasság és a magas hőmérséklet, ami a nyári hónapokban nappal akár elérheti az 50 Celsius fokot, és csak ritkán esik vissza 35 Celsius fok alá éjszaka, próbára teszi a helikoptereket és a személyzetet egyaránt. Épp ezért van szükség a felkészítő tréningre, hogy a katonák is felkészüljenek a rájuk váró embertelen szélsőséges körülményekre.

A teljes helikopter flotta felkészítése egy 45 millió font értékű modifikációs program része, amelynek az a célja, hogy felkészítsék a helikoptereket is a szélsőséges körülményekre. Így a helikopterek új forgószárnyakat kapnak, ami teljesen megfelel az úgynevezett „hot and high" feltételeknek, azaz a szélsőségesen meleg környezeti viszonyokban és nagy magasságokban is megbízhatóan teljesítenek. A műszaki személyzet egy része már kint tartózkodik Afganisztánban, és felkészültek az első helikopterek fogadására, ami az év végén esedékes.