Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezuhant a flotta egyik repülőgépe

Szöveg: JETfly |  2009. november 9. 12:47

A jelenlegi adatok alapján technikai meghibásodás miatt zuhant le az orosz Csendes-óceáni flotta egyik Tu-142 típusú, tengeralattjáró-elhárító repülőgépe november 6-án, helyi idő szerint az esti órákban, a Tatár-szoros felett.

A Tu-142 típusú repülőgép tervezett kiképzési repülést hajtott végre, amikor a feladat-végrehajtás végső stádiumában megszakadt a rádiókapcsolat a gép személyzete és a földi irányítás között valamint a repülőgép jele eltűnt a lokátorok képernyőjéről.
A rendkívüli helyzetek minisztériumának képviselője elmondta, hogy sikerült megállapítani a repülőgép lezuhanásának helyét, ami a part vonalától 15-2 km-es távolságban van.

A repülőgépen tartózkodók számát tekintve a kezdeti időszakban ellentmondásos hírek láttak napvilágot. Először kilenc, majd tíz főről beszéltek, azonban mostanra kiderült, hogy 11 fő tartózkodott a szerencsétlenül járt gép fedélzetén.
Időközben nyilvánosságra hozták a repülőgép fedélzetén tartózkodók névsorát; Vadim Kapkin a gépszemélyzet parancsnoka, Alekszej Tyimofejev parancsnokhelyettes, Pavel Csolka fedélzeti navigátor, Alekszej Ablonszkij század megfigyelő, Artem Blank navigátor-operátor, Valerij Voronkov és Andrej Fefilov fedélzeti operátorok, Konsztantin Solohov vezető fedélzeti technikus, Nyikolaj Palamar tűzvezető-rendszer parancsnok, Szergej Guljajev fedélzeti mérnök és Jevgenyij Dolgov technikus. 

1595893229

A vizsgálatban résztvevők már korábban kijelentették, hogy annak szinte semmi esélye, hogy a fedélzeten tartózkodók közül bárkit is élve megtaláljanak. A személyzet tagjainak maradványait ezidáig nem sikerült megtalálniuk a kutatásban résztvevő erőknek.
A katasztrófa helyszínén folyik a kutató-mentő munka, aminek eredményeképpen már kiemelték a Tatár-szoros vizéből a repülőgép egyes darabjait.

A kutató feladatban részt vesznek a légierő repülőgépei, a Csendes-óceáni flotta helikoptere, két utasszállító komp (Szahalin-9 és Szahalin-10) valamint kikötői vontatóhajók. Mindemellett búvárok is részt vesznek a kutatásban.

A katasztrófa hatására a Csendes-óceáni flotta repüléseit felfüggesztették. A lehetséges okok között említik a technikai meghibásodást, a személyzet hibáját és a madárral történő ütközést.
A Tu-142 típusú távolsági tengeralattjáró-elhárító repülőgép első repülését 1968-ban hajtotta végre, majd 1972-ben rendszeresítésre került a volt Szovjetunió haditengerészetének állományában.