Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irakba akarták küldeni az ámokfutó őrnagyot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. november 7. 8:15

Muszlim vallású volt a Fort Hood-i katonai bázison 13 embert meggyilkoló amerikai katonai pszichiáter, akit felettesei Irakba akartak vezényelni, ő azonban évek óta ettől rettegett. Malik Nadal Hasan négy lövést kapott, mielőtt lefegyverezték, de életben van, állapota stabil.

Tizenhárman meghaltak és 31-en megsebesültek a helyi idő szerint csütörtökön egy texasi katonai bázison történt lövöldözésben. Kiderült, hogy az amerikai hadsereg egy őrnagya, egy pszichiáter nyitott tüzet társaira.

A 39 éves tiszt, Malik Nadal Hasan szemtanúk pénteki beszámolói alapján az arab Allahu Akbar (Isten hatalmas) kifejezést kiáltotta, mielőtt lövöldözni kezdett.

A mészárlást végző tisztre ugyan négyszer rálőttek, de nem halt meg, eszméletlen állapotban kórházban fekszik, katonai felügyelet mellett. Lélegeztető készüléken van, de élete nincs veszélyben. A sebesültek állapota is stabil. Az öldöklő katonaorvost egy katonanő állította meg, aki maga is megsebesült a tűzharcban.

A pszichiáter külföldi háborúkban megsebesült katonákat kezelt, de őt is kijelölték külföldi bevetésre, felkészítése folyamatban volt. Unokatestvére, Nader Hasan elmondta, hogy testvére hitét gyakorló muzulmán, az Egyesült Államokban született. Parancsot kapott iraki vagy afganisztáni bevetésre, de ő nem akart menni, rémálom volt számára az esetleges kiküldetés.

A támadás a Fort Hood-i bázis úgynevezett készenléti központjánál történt, ahol a háborús bevetésre, Irakba vagy Afganisztánba utazó vagy onnan visszatérő katonák egészségügyi ellenőrzésen esnek át. Az ámokfutó két pisztolyt használt, amelyek közül az egyik félautomata, de egyik sincs rendszeresítve az amerikai erőknél.

A Texas középső részén, Austin és Waco között félúton található létesítmény a világ egyik legnagyobb katonai támaszpontja, ahol 53 ezer katona állomásozik, akiknek 17 ezer családtagja is a bázison él.

Az esetről azonnal értesítették Barack Obama elnököt, aki nem sokkal később a sajtó előtt együttérzéséről biztosította a lelőtt és megsebesített katonák hozzátartozóit. Obama “az erőszak iszonyatos kitöréseként" beszélt a Fort Hood-i esetről. Azt mondta, tragédia katonákat elveszíteni külföldön, és még szörnyűbb, amikor amerikai földön egy katonai bázison támadják meg őket.

CímkékAfganisztán